Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek marcepanowo-śliwkowy ( bez jajek)

mazurek czekoladowy z migdaami, konfiturą owżą i marcepanem

Kruche czekoladowo migdałowe ciasto, konfitura śliwkowa na miodzie i marcepanowy płaszczyk, jako wykończenie całości, to moja propozycja tegorocznego mazurka. Nie jest on trudny do wykonania. Wystarczy odrobina chęci, szczypta czasu i trochę w zimowych smaków ze spiżarni, by smacznie pożegnać się z zimą. Równie dobrze zamiast śliwek, pasować będzie konfitura różana lub pomarańczowa a migdały można zastąpić orzechami.

Składniki:

( forma 23x14cm)

  • 125 mielonych migdałów
  • 100g cukru pudru
  • 150g mąki pszennej
  • 0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Szczyptę soli
  • 180 g margaryny
  • 35 g suszonych śliwek

Dodatkowo

mazurek czekoladowy z migdaami, konfiturą owżą i marcepanem

Śliwki pokroić w cienkie paseczki. Piekarnik nagrzać do 180 ゚C. Suche składniki dokładnie wymieszać ze sobą, dodać posiekany tłuszcz i wyrabiać do uzyskania grudkowatej, wilgotnej struktury ciasta. Połączyć z posiekanymi śliwkami i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i piec około 25-30 minut. Zbyt długie pieczenie może spowodować wysuszenie ciasta.

Upieczone studzimy w formie. Zimne smarujemy konfiturą i przykrywamy rozwałkowaną masą marcepanową z odciśniętym wzorem kratki. Wierzch ozdabiamy cukrowymi groszkami.

Uwagi:

Ciasto można wyrobić w misie robota z nałożonymi łopatkami do ciasta lub ostrzami. Aby marcepan nie zmienił barwy podczas oczekiwania  na ciemniejszą, można włożyć pomiędzy warstwę konfitury a marcepan, cieniutki arkusz wafla lub jadalnego papieru.

wtorek, 26 marca 2013, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
margot11
2013/03/26 20:12:47
ojej jakie cudeńko
-
pinkcake
2013/03/26 21:16:24
Śliczniutki! Może jeszcze zmienię plany wypiekowe? :)
-
2013/03/26 21:27:41
Konfiturę mam zwykłą, nie na miodzie, ale mazurek w tych smakach przemawia do mnie i to bardzo.
-
Gość: Alina, *.leon.com.pl
2013/03/26 23:19:07
ale piękny,a ta kołderka jaka fajna
-
majanaboxing
2013/03/27 06:49:19
Jejku,jaki on piękny jest! :)
-
mikimama
2013/03/27 07:51:46
Fajne smaki dobrałaś, dzięki temu nie jest mdły!
-
ogrodybabilonu
2013/03/27 10:04:02
Fantastyczna propozycja! Piękny!
-
2013/03/27 14:48:08
Cudowna dekoracja ... wspaniałe smaki: pozdrawiam ciepło
-
amaranthrose
2013/03/28 14:56:33
Przepiękny mazurek.
Bardzo jestem ciekawa jego smaku:)
-
Gość: amber, *.adsl.inetia.pl
2013/04/04 09:07:30
Beatko,
ten mazurek jest przepiękny.
Taki delikatny i wspaniale zaprezentowany.
Zachwycam się!
Amber
-
Gość: Evitaa, *.ptwp.pl
2013/04/05 10:33:21
Perfekcyjny w każdym calu :)
-
grazyna00711
2013/04/05 13:32:22
Ciekawy i bardzo piękny ! Wesołego po świętach :)
-
jfloryan
2013/04/05 19:55:13
piękny!
-
katalogstronwwwplusprogramy
2013/04/09 16:17:11
tak podanego, nikt nie odmówi
-
piegusek1976
2013/04/09 22:18:28
u Ciebie zawsze tak klimatycznie:) wspaniały mazurek, pozdrawiam
-
Gość: Kaszuby kwatery, *.rzeszow.mm.pl
2013/04/27 19:02:46
Wygląda ślicznie. Gratulacje.
-
2017/04/12 14:17:39
Uwielbiam mazurki w każdej postaci :-)