Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Wielkanocne zające

marmurkowe zajączki wielkanocne

Zawsze, kiedy nadchodzi czas pieczenia wielkanocnych figurek, zastanawiam się, co jest ważniejsze wygląd czy smak. Upiec tak by cieszyło oko czy może żeby podniebienie prawie skakało z radości… Trudno to rozstrzygnąć i każdy, kto się zmagał z pieczeniem baranków czy zajączków wie, jakie jest to wyzwanie. Dlatego w tym roku postawiłam na bogaty w dodatki maślany smak i marmurkowy wygląd. Muszę tu nadmienić, że do tego celu wykorzystałam foremkę firmy Städter, którą mogłam przetestować dzięki uprzejmości sklepu internetowego Foremki.pl, Formę króliczka,cechuje doskonała jakość wykonania a dzięki grubym ściankom idealnie rozprowadzana jest temperatura pieczenia. To ważne, by zając nie był surowy w środku a jego wyjęcie z formy nie nastręczyło żadnych problemów. Oczywiście, pieczenie w pionie do najłatwiejszych nie należy i zawsze trzeba się liczyć z mocnym zadymieniem wnętrza piekarnika, ponieważ górna krawędź form będzie znajdować się blisko grzałek. Co do wyglądu, nie mi go oceniać za to smak ciekawy i warty upieczenia nawet w formie babki:)

Składniki:

(2-3 formy po 300-350 ml)

  • 150 g miękkiego masła
  • 90 g drobnego cukru
  • Szczypta soli
  • 2 jajka
  • 325 ml mąki pszennej
  • 80 g masy makowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
  • Skórka z ½ cytryny

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając do niej 1 jajko. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i podzielić na trzy części. Pierwszą wymieszać z mielonymi migdałami, drugą z masą makową a trzecią z 1/3 masą maślano- cukrową i ewentualnie z 1 łyżką mleka.

Do pozostałej masy maślano-cukrowej dodać startą skórkę z połowy cytryny i podzielić na dwie części. Pierwszą wymieszać z migdałami, drugą z makiem. Każdą z mas rozcieńczyć mlekiem.

marmurkowy zając wiekanocny

Foremki posmarować masłem i obsypać mąką. Nadmiar mąki usunąć. Wypełnić naprzemiennie formy ciastem, wypełniając je 2 cm poniżej górnej krawędzi.  Lekko zamieszać masy długim patyczkiem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piec około 35 minut, ustawiając formy na najniższym poziomie w piekarniku. Wykonać test suchego patyczka i upieczone pozostawić w formie przez 10-15 minut. Po przestudzeniu wyjąć z form i dostudzić. Przed podaniem delikatnie oprószyć cukrem pudrem lub glukozą.

marmurkowy zajączek

poniedziałek, 18 marca 2013, szarlotek
Tagi: wielkanoc

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
wiosenka27
2013/03/18 18:07:36
Od zawsze takie zajączki kusza mnie przed Wielkanocą:)
-
Gość: amber, *.adsl.inetia.pl
2013/03/18 18:12:43
U Ciebie Beatko wszelkie figurki mają doskonały wygląd!
Smak z pewnością też.
Urocze zajączki.
Takie foremki widziałam w sklepie.
Dobrze wiedzieć,że zdają egzamin.
Pozdrawiam!
-
deserowo
2013/03/18 18:33:20
urocze :)
-
kamciss
2013/03/18 19:38:09
Ślicznie wyglądają! :)
-
majanaboxing
2013/03/18 20:03:46
Piękne zajączki. mam taką formę i na pewno zająca zrobię dla Synka :)
Pozdrowienia Kochana :)
-
mikimama
2013/03/18 20:59:10
Takie to rozumiem w koszyku, a nie jakieś plastikowe...
-
bernadeta75
2013/03/18 21:32:12
cudne. ja mam formę na zająca juz 3 lata a jeszcze nie wykorzystałam. czas to zmienić.
-
2013/03/18 23:19:49
Smakowite zajączki
:)
-
ogrodybabilonu
2013/03/19 07:28:52
Doskonałe! Śliczne i zapewne smaczne!
-
Gość: Evitaa, *.ptwp.pl
2013/03/19 15:37:33
Najlepsze piekła moja babcia w ciężkich, żeliwnych foremkach skręcanych z dwóch części. Od czasu, gdy jej nie ma, nikt tego w rodzinie nie robił.
Twój wpis uruchamia miłe świąteczne wspomnienia :)
-
2013/03/26 14:15:00
Zające jak malowane ...a i w przekroju bardzo smakowicie wygladają:)