Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Babka nie tylko od święta

babka amsterdamska

Zupełnie nie wiem jak to się stało, że nigdy nie pokusiłam się o zaprezentowanie Arabeski, bo tak się u nas potocznie mówi na babkę z przepisu Evenki. Ozdobiona nadzieniowym ornamentem zawsze zachwyca jedzących. Wielokrotnie pieczona i to nie tylko na święta, ale tak po prostu, kiedy nachodzi nas ochota na drożdżowe z niespodzianką. Samo ciasto bardzo przypomina czeskie wypieki, do których mam mały sentyment. Smaczne, odpowiednio wilgotne i skrywające w sobie różnorodne smaki. Myślę, ze o takich perełkach warto pamiętać i przypominać.

babka amsterdamska

Składniki:

Ciasto

- 500 g mąki

- 30 g drożdży świeżych lub 3 łyżeczki suszonych

- 1 szkl. mleka

- 100 g masła

- 100 g cukru

- 2 żółtka

- zapach cytrynowy lub rumowy

- szczypta soli

Nadzienie serowe

- 125 g zmielonego białego sera

- 1,5 łyżki cukru (lub więcej - do smaku)

- 1 żółtko

- 2 łyżki rodzynków

- 2 łyżki soku cytrynowego( daję skórkę cytrynową lub pomarańczową, aby masa serowa nie była zbyt płynna)

Nadzienie makowe

- 100 g mielonego maku

- 1,5 łyżki cukru (lub więcej - do smaku)

- 2 łyżki tartej bułki - szczypta cynamonu

- 1 łyżka rumu

- 1/2 szkl. gorącego mleka

Nadzienie śliwkowe

- 150 g musu śliwkowego (konfiturę śliwkową z rumem

- 1,5 łyżki cukru - szczypta cynamonu

Nadzienie orzechowe

- 100 g zmielonych orzechów laskowych

- 2 łyżki tartej bułki - szczypta cynamonu

- 1 łyżka cukru (lub więcej - do smaku)

- 1 łyżka rumu - 1/2 szkl. Gorącego mleka

Ciasto drożdżowe

Wszystkie składniki ogrzewamy do temperatury pokojowej. Drożdże mieszamy z 1/2 szkl. mleka i łyżeczką cukru. Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy wgłębienie, wlewamy rozpuszczone drożdże, posypujemy odrobiną mąki i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy żółtka utarte z resztą cukru oraz pozostałe mleko i sól. Na koniec wlewamy roztopione i ostudzone masło. Wyrabiamy tak długo, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do podwojenia objętości.

Nadzienia

Składniki na 4 rodzaje nadzienia mieszamy w osobnych miseczkach, przykrywamy i odstawiamy, na czas wyrastania ciasta, aby mogły przejść dodanymi aromatami.

babka Amsterdamska

Wyrośnięte ciasto lekko uderzamy dłonią w celu odgazowania i dzielimy na 24 części. Kolejno każdą część rozwałkowujemy na cienkie placki. Na każde 6 kawałków nakładamy do połowy jeden rodzaj nadzienia i przykrywamy nieposmarowaną połówką. Tak przygotowane kawałki ciasta układamy na wzór dachówek w formie do babek ( 3 litrowa), obficie posmarowanej masłem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy około 50 minut w temp. 200゚C a zaraz po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem na bazie likieru pomarańczowego i cukru pudru.

czwartek, 16 maja 2013, szarlotek
Tagi: babka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
amaranthrose
2013/05/16 14:40:51
To chyba bardzo pracochłonna babka, ale efekt rewelacyjny!
-
mikimama
2013/05/16 14:46:39
Kilka w jednym. Bardzo mi się podoba Twoja propozycja!
-
evenka-arabeska
2013/05/16 20:43:34
Szarlotku, pięknie Ci wyszła ta baba :-) I kto powiedział, że babki są zarezerwowane na Wielkanoc... ;-)
A dla mnie Arabeska (oprócz nazwy bloga oczywiście) to taki sernikomakowiec ;-)
-
samira.nl
2013/05/16 20:55:28
wow,muszę to wypróbować,muszę upiec i zaskoczyć innych.Moi holenderscy współpracownicy przepadają za makowcem a raczej za masą makową i sernikiem.Takie połączenie powali ich na kolana :)
-
2013/05/17 11:04:15
Wooow pierwszy raz widzę takie cudeńko :) Babeczki to ja bym mogła wcinać na okrągło. No właśnie muszę zdecydowanie częściej je piec :)
-
pinkcake
2013/05/18 09:55:48
Cudna baba! Nie mam chyba tyle cierpliwości i na pewno nie mam dość siły rażenia, żeby spacyfikować dzieciaki do chwili spokoju, ale popodziwiać mogę. Wspaniała babka!
-
2013/05/18 21:48:19
Zjawiskowa ta baba Szarlotku, koniecznei muszę ją zrobić:) buziaki
-
Gość: morelka346, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/10/18 13:58:59
Jakie to piękne!