Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka z kwiatem wiśni

ciasteczka z kwiatem wiśni

Wiśnia japońska to jedno z najładniej kwitnących drzew na wiosnę i od bardzo dawna dla swojej wyjątkowej urody uprawiana jest w Japonii, stając się rozpoznawalnym znakiem na całym świecie. Specjalnie w hołdzie dla urokliwych kwiatów symbolizujących życie, jako przemijające piękno, powstało święto oglądania kwiatów – Hanami. Występuje wiele odmian o mniej lub bardziej pełnych kwiatach, które mogą kwitnąć od końca marca do maja. O ile nasze wiśnie dają nam dorodne owoce, to wiśnia japońska zwana wiśnią piłkowaną, owoce ma mizerne i niejadalne dla człowieka, chociaż dla ptaków jest to rarytas. Długo marzyłam o ciastkach Sakura, wyobrażając sobie ich smak i aromat. A im więcej o nich myślałam, tym bardziej wydawało mi się, że muszą być niezwykłe, tak jak wiśniowe drzewka bogato obsypane kwieciem na wiosnę. Niestety, tak jak większość Polskiego społeczeństwa miałam dostęp jedynie do naszych rodzimych drzewek o białym kwiatostanie i słynących z pysznych owoców. No, ale kto szuka, to znajduje a skoro znajduje, to i spełnia swoje marzenia. Zaczęłam dokładnie zgłębiać temat i okazało się, że do „szczęścia” trzeba kupić ekstrakt i zamarynowane solone kwiaty wiśni lub postarać się wyprodukować owe produkty w domowym zaciszu. Wiadomo pierwsza opcja kusi, ale jak prowadzi się bloga i bierze się czynny udział w kwiatowej zabawie, to poprzeczka nieustanie unosi się do góry i my Kwiatożercy chwytamy się za opcję drugą, odczuwając mega frajdę zarówno z odtwarzania jak i wymyślania całkiem nowych przepisów z zastosowaniem kwiatów. A i jeszcze jedna uwaga…. Sam kwiat wiśni pachnie bardzo delikatnie i po całej tej solno octowej obróbce nie sposób doszukać się w nim tyle wiśniowego aromatu, co bym chciała. Tu brakuje mi właściwego określenia, bo to jest naprawdę bardzo głęboki smak, w którym dopiero na samym końcu czuje się słoność Taka etiuda smaku. Z czasem znajdę właściwe słowa a na razie… No cóż, tu liczy się mistycyzm, dobra zabawa i nagroda w postaci pysznych maślanych ciasteczek.

kwiaty wiśni sakura

Ciasteczka Sakura

Składniki:

 90 g niesolonego masła

 40 g białego cukru pudru

 1/4 łyżeczki ekstraktu wiśniowego, waniliowego lub kilka kropli olejku migdałowego ( lub aromatycznej pasty)

 1 żółtko

 Szczypta soli

 120 g mąki pszennej

 20-30 marynowanych kwiatów wiśni ozdobnej

 10 g granulowanego białego cukru

Kwiaty przechowywane w lodówce w zalewie octowej wystarczy tylko przepłukać, natomiast marynowane w occie i soli namaczamy na 2 godziny w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli z kwiatów.

Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodając do masy ekstrakt, żółtko i szczyptę soli. Łączymy z mąką i przekładamy na folię spożywczą. Zawijamy i schładzamy w lodówce, aby ciasto stężało i dało się wałkować. Piekarnik nagrzewamy do 200 ゚C. Kwiaty osuszamy na papierowym ręczniku. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm i wykrawamy niewielkie ciasteczka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ozdabiając każde ciasteczko kwiatem wiśni i oprószając szczyptą granulowanego cukru.( Ewentualnie drobnym białym cukrem posypujemy ciastka tuż po upieczeniu Obniżamy temperaturę w piekarniku do 170 ゚C i wstawiamy ciastka na około 15 minut lub lekkiego ze złocenia..Studzimy przez chwilę na blasze, po czym przenosimy na kratkę do pełnego wystudzenia.

Uwagi: Co do ekstraktu z kwiatów wiśni, to jak przeczytałam ,że to tak naprawdę prawie 70% wzmacniaczy smaku, konserwantów i alkoholu to stwierdziłam że wiśniowy ekstrakt śmiało można zrobić tak jak różany.

Źródło: Butter . Flour & Me 爱的心灵之约

 

 

ciasteczka z kwiatem wiśni sakura

Marynowane kwiaty wiśni

Składniki:

 kwiaty wiśni ozdobnej o pełnych kwiatach (50-70 g)

 sól morska ( w zależności od grubości soli będziemy potrzebować jej mniej lub więcej tak 3-5 łyżek)

 4% Ocet ume lub sok z cytryny (100 ml)

Kwiaty przepłukujemy dużą ilością wody na sicie i lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do miseczki, posypujemy solą i marynujemy przez noc. Sól wchłonie pozostałą wodę po myciu. Dłuższe marynowanie nie jest błędem, ale kwiaty trochę ciemnieją.. Następnie przekładamy kwiaty do słoika, dodajemy ocet śliwkowy lub kwasek cytrynowy i poruszamy słoikiem aby nasza pozostała sól na kwiatach przedostała się do octu a kwiatostany nabrały żywej barwy. Wstawiamy do naszego słoja mniejszą szklankę i owijamy słój wraz z drugim naczyniem od góry folią spożywczą, w taki sposób, aby ciężar szklanki nie pozwolił wypływać kwiatom na wierzch.Odstawiamy kwiaty do lodówki na minimum trzy doby, ale równie dobrze mogą być marynowane do następnej wiosny. Przy długim marynowaniu kolor kwiatów lekko bursztynieje, dlatego warto część ukiszonych kwiatów podsuszyć i przełożyć do słoja z solą wykorzystując zarówno kwiaty jak i lekko aromatyczna sól.

Uwagi: Ocet Ume możemy zastąpić zwykłym octem śliwkowym lub octem z naszych rodzimych niedojrzałych mirabelek, które ukisimy na occie ryżowym z dodatkiem brunatnych liści pachnotki zwyczajnej (Liście shiso), która są wspaniałym naturalnym barwnikiem.

Źródło:. 桜の塩漬け [ホームメイドクッキング] All About

kwiat wisni sakura

ciasteczka z kwiatem wisni sakura

poniedziałek, 13 maja 2013, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: amber, *.adsl.inetia.pl
2013/05/13 20:09:34
Śliczności!
Patrzeć tak,ale chrupać szkoda...
Pozdrowienia!
-
margot11
2013/05/13 20:25:41
I mnie się wyzywa od rozpustników:D Beatko , ty chyba oszalałaś , takie piękności pokazywać , ludzie kochani , jak żyję nie wiedziałam takiego cudu natury i takich ciastek
-
ogrodybabilonu
2013/05/13 20:59:01
NIESAMOWITE!
-
2013/05/13 21:14:39
No to dopiero wysoko postawiłaś poprzeczkę.
-
chochlikikuchenne
2013/05/13 21:19:13
Zachwyt to malo powiedziane.. nie wiem jak okreslic uczucie, ktore towarzyszy mi kiedy patrze na te cudowne ciasteczka! :D
Stworzylas istne dziela sztuki! <3
-
majanaboxing
2013/05/13 22:20:36
Ojejku, jakie urocze ciasteczka! Coś niesamowitego. Beatko,cuda tworzysz.:)
-
pinkcake
2013/05/13 22:25:51
Niebotyczne! Jak zwykle padam do nóg Mistrzyni. Ja jestem gospodynią, ale Ty jesteś Gwiazdą Kwiatożerców!
Ale przyznaj się, gdzie dorwałaś wiśnię ozdobną?
-
droczilka
2013/05/14 07:38:28
Te ciasteczka są niesamowite! Chciałam w tym roku przygotowac marynowane kwiaty wiśni, ale nie mogłam znaleźć przepisu - najwyraźniej zbyt słabo szukałam:-)). Zapisuję więc Twoją wersję. Będzie na przyszły rok, bo wisniowe drzewka w moim ogrodzie juz niestety przekwitły....
-
mikimama
2013/05/14 08:08:28
Jak pięknie zatopione kwiaty...
-
2013/05/14 08:30:43
Gosiu, nachodziłam się za nią troszeczkę aż ją wypatrzyłam a u siebie prawdopodobnie znajdziesz je na osiedlu Podwawelskim :)
-
pinkcake
2013/05/14 10:19:24
No nie mów, że byłaś na Podwawelskim, żeby zbierać wiśnie :P
-
2013/05/14 10:41:59
Nie.......Aż tak zakręcona to jednak nie jestem , chociaż pokusa była ogromna :) Informacja o wiśni wypłynęła tak przy okazji poszukiwań :)
-
grazyna00711
2013/05/15 11:04:05
Szarlotku, cieszę się, ze kwiatowa akcja skłoniła Cię do aktywności na blogu. Ciasteczka zjawiskowe a mnie się przypomniało, ze minął rok od naszego spotkania :)
-
2013/05/15 12:59:08
Przepiękne te ciasteczka ...a takie kwiaty wiśni widzę po raz pierwszy:) .....
-
Gość: dorota, *.42.netiko.pl
2013/05/16 10:22:45
Najpiękniejsze i z pewnością najpyszniejsze ciasteczka jakie widziałam!
-
Gość: rob, 217.173.202.*
2013/10/28 17:06:51
Czy istnieje obcja dla miej ambitnych na zakup juz zamarynowanych kwiatków o których pisałaś ? Znasz może jakieś źródło np. sklep internetowy ?
-
2013/10/28 18:56:39
W Polsce niestety w żadnej azjatyckiej hurtowni nie znalazłam marynowanych bądź suszonych kwiatów, ale szperając w sieci wiem ,że można je nabyć poprzez amazon wpisując np.Sakura Shio Dzuke - (Salted Cherry Blossom ) lub Pickled Sakura Cherry Blossoms