Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Miody fiołkowe

miody z kwiatami fiołków

Tegoroczne kwiatowe zauroczenie rozpoczynam od miodów. Wykonanie ich wymaga od nas jedynie minimalnego nakładu pracy polegającego na zerwaniu ulubionych kwiatków a reszta wykonania to tak przy okazji innych czynności wykonywanych w kuchni. Zaskakujące jest jak  mały kwiatek może wpłynąć na zapach miodu czyniąc go jeszcze smaczniejszym dodatkiem do posiłków. Naprawdę warto spróbować. Szkoda tylko, że z czasem prawie wszystkie zabarwione od płatków kwiatowe syropy i miody zmieniają barwę na mniej lub bardziej bursztynową zachowując jednak aromat użytych kwiatów. To taki mały minus kwiatowych eksperymentów. Miody fiołkowe to moja pierwsza propozycja do Kwiatowej zabawy zaproponowanej przez Pinkcake.

kremowy miód fiołkowy

Kremowy miód folkowy

Składniki:

 1 szklanka jasnego płynnego miodu

 1, 5 szklanki kwiatów fiołka wonnego

 1, 5 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki wkładamy do misy blendera i miksujemy na puszysty krem. Otrzymany miód przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

 Uwagi: Tym sposobem śmiało można wykonać każdy rodzaj kwiatowego miodu np. z lilaka, bratków, pierwiosnków, róży czy melisy a dodatek soku z cytryny za każdym razem wspaniale wydobędzie głębię koloru.

 

Miód z kwiatów fiołka

Miód z kwiatów fiołka wonnego

 1 szklanka jasnego płynnego miodu

 1 szklanka liści i kwiatów fiołka

Miód lekko podgrzewamy na parze lub w kąpieli wodnej ( max.40゚C) Dodajemy opłukane kwiaty i podgrzewamy całość przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając miód łyżką. Gotowy studzimy, przykrywamy i odstawiamy na tydzień, aby mógł przejść zapachem kwiatów. Po tygodniu ponownie podgrzewamy w kąpieli wodnej i przelewamy przez sitko do słoika. Taki miód śmiało możemy przechowywać przez dwa lata w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.

miód z kwiatów fiołka

Odcedzone kwiaty wykorzystujemy, jako nadzienie do ciastek lub naleśników. Warto pamiętać, że naturalny miód w swoim składzie zawiera 17% wody i jego podgrzewanie może przyczynić się do zgęstnienia konsystencji, dlatego w razie potrzeby może być potrzebne dodanie do niego odrobiny przegotowanej wody.

Powyższy przepis znalazłam na Victorian Rituals 

niedziela, 12 maja 2013, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: angie, *.centertel.pl
2013/05/12 12:37:49
Muszą smakować wybornie: )
-
margot11
2013/05/12 13:07:57
Ja wszystko rozumiem , świetne przepisy z fiołkami , najpiękniejsze jakie mogą być zdjęcia a,le pokrywki takie to jak? skąd? Sama robiłaś?Jak?
-
2013/05/12 13:21:52
Aluś, pokrywki ozdobiłam wydrukami, żeby było trochę ładniej ;D
-
margot11
2013/05/12 13:28:59
ale jak to się robi?Bo bardzo ładne , wiem mam coś wydrukować ale jak ina czym:D
domowa drukarka da radę ?
-
2013/05/12 13:49:37
Ala, ty mnie nie załamuj.....Obrabiasz wybrany wcześniej wzór w programie graficznym np fiołki w okrągłych naklejkach dostosowanych do wymiaru pokrywki i drukujesz na zwykłym białym papierze. Naklejasz na przykrywki klejem rozpuszczalnym w wodzie ( może też być taki z mąki i wody) i gotowe. Szybko , miło i przyjemnie :)
-
margot11
2013/05/12 13:53:42
aaa nigdy nic nie obrabiałam w programie graficznym ,ale kiedyś wypada mieć ten pierwszy raz:D Ty się ,że mnie nie śmiej ja jestem antytalencie komputerowe , dziw ,że internet potrafię odpalić:D
-
majanaboxing
2013/05/12 19:07:01
Och Szarlotko,ale cudne te miody! Kurczę jaki mają fajny kolor i na pewno smak obłędny.
Mnie także zauroczyły te pokrywki z fiołkową grafiką i napisami. Super pomysł!
Uściski:*
-
pinkcake
2013/05/12 19:20:00
Jak cudownie, że wróciłaś specjalnie na Kwiatową Akcję! Wspaniałe miody, Czarodziejko!
-
ogrodybabilonu
2013/05/12 19:33:09
Fantastyczny pomysł!
-
2013/05/12 22:33:03
Wspaniałe !!!!!!! Bravo !!!!!!!!! Zawsze jakieś wspaniałości tu u Ciebie znajdę :)
-
2013/05/12 23:49:17
BEzbłędne. Ja tak jak Margot podziwiam nie tylko miody, ale i pokrywki.
-
2013/05/15 12:57:49
Próbowąłam kiedyś na Jarmarku bożonarodzeniowym wielu róznych miodków, ale fiołkowego tam nie było:) ....cudowny:)
-
Gość: dorota, *.42.netiko.pl
2013/05/16 10:26:23
Cudowny pomysł, muszę gdzieś nazbierać fiołki :)
-
Gość: kuchenny bałagan, *.dynamic.chello.pl
2013/05/20 08:49:24
Ja ostatnio kupiłam miód różany, pachnie nieziemsko i na pewno zrobię sobie więcej z Twojego przepisu :)
-
Gość: Gospocha, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/14 21:26:29
Te fiołki to w całości, czy tylko płatki? Interesuje mnie także miód różany. Czy zapach róży zdominuje zapach miodu, czy będzie on lekko wyczuwalny?
-
2013/09/15 09:48:38
Na szczęście zbierającego, wystarczą fiołkowe kwiaty bez łodyżek. Miód różany jest bardzo aromatyczny i przy wykorzystaniu miodów jasnych, kwiatowych zdecydowanie dominuje. Przy leśnym czy spadziowym zapach nie jest już tak mocny, natomiast w wypiekach czy napojach, obłęd. Szczególnie polecam piernik na takim miodzie, po prostu rewelacja :)