Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

World Baking Day – Sernik bez nabiału

Sernik na zimno bez nabiału

Korzystając z zaproszenia do zabawy propagującej domowe pieczenie ciast o różnym stopniu trudności, postanowiłam upiec „Sernik bez nabiału-85/100” autorstwa Małgosi, która jako jedna z ambasadorek tegorocznej edycji zaprezentowała prawdziwą perełkę wśród serników na zimno. Delikatny, migdałowo kokosowy z dużą ilością maleńkich ziarenek wanilii, zachwyca swoim smakiem. To naprawdę znakomity przepis na letni serniczek.

world baking day 2013

Przepis cytuję za autorką

Składniki:

(na tortownicę o średnicy 18 cm)

Kruchy spód:

 90 g margaryny

 50 g drobnego cukru

 1 łyżka oliwy

 150 g mąki

Masa „sernikowa”:

 0, 5 szklanki kaszy jaglanej

 2 szklanki mleka migdałowego (owsianego lub ryżowego)

 Pół laski wanilii

 0, 5 szklanki śmietany migdałowej 

 1 łyżka margaryny

 0,5 szklanki cukru, miodu, syropu z agawy lub innego słodziła

 1 szklanka kremu kokosowego

 Odrobina skórki startej z cytryny

 1 łyżka żelatyny

Wierzch:

 1 szklanka truskawek (mrożonych)

 Galaretka truskawkowa

sernik na zimno bez nabiału

 

Wykonanie

 1.Składniki ciasta szybko zagnieść i wykleić nim spód tortownicy 18 cm. Piec do zezłocenia, czyli ok. 12 -15 minut w 200°C. Po upieczeniu wystudzić.

 2. Kaszę jaglaną ugotować w mleku migdałowym z dodatkiem przekrojonej i wyskrobanej laski wanilii. Przetrzeć przez sitko lub zmielić na gładko. Zmiksować z resztą składników (poza żelatyną).

 3. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości mleka, kiedy spęcznieje, delikatnie rozpuścić na małym ogniu (pilnować, żeby nie zagotować, chyba że zdecydujecie się na agar, który trzeba pogotować). Dodać do masy sernikowej i zmiksować. Wyłożyć masę na upieczony spód i wstawić do lodówki.

 4.Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Truskawki rozmrozić (nie trzeba całkowicie), zmiksować i połączyć z galaretką. Wylać na zastygniętą masę sernikową. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc, do lodówki.

Uwagi:  Kaszę jaglaną gotowałam na mleku kokosowym. Żelatyny dałam 4.5 łyżeczki na 1 litr otrzymanej masy sernikowej .Mrożone truskawki zastąpiłam świeżymi, a galaretkę rozpuściłam w 250 ml wody. Sernik został dodatkowo ozdobiony truskawkami i jadalnymi fiołkami w białym kolorze

niedziela, 19 maja 2013, szarlotek
Tagi: sernik

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/19 15:02:14
Wygląda absolutnie świetnie!
-
Gość: Ewa, *.dynamic.chello.pl
2013/05/19 15:24:51
Gratuję odwagi! Genialnie wyszło!

Zapraszam do dodania ciasta do durszlakowej akcji, gdzie gromadzimy wszystkie przepisy z WBDay!:)

Ewa z bloga BaBy w kuchni :)
-
Gość: alina, *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/05/19 15:53:39
Pięknie udekorowany, szkoda tylko, że nie mogę sięgnąć po kawałek :)
-
ogrodybabilonu
2013/05/19 16:18:46
Prawdziwa perełka! Piękny w Twoim wykonaniu!
-
mikimama
2013/05/19 20:05:47
Wygląda przepięknie Szarlotku i tak patriotycznie dzięki swoim kolorom!
-
Gość: amber, *.adsl.inetia.pl
2013/05/19 22:24:45
Cudowny!
Wygląda tak delikatnie i elegancko.
Amber
-
pinkcake
2013/05/19 22:47:22
Wspaniały! Jak zwykle cudowna interpretacja. Dziękuję, że podjęłaś wyzwanie :)*
-
majanaboxing
2013/05/19 23:23:53
ALeż piękny jest ten sernik! Ślicznie wygląda i cudownie się upiekł. MOże i ja się na niego skuszę też?
No cudny! :)
-
2013/05/20 06:55:10
Gosiu, nie ma za co. To było ekscytujące i bardzo smaczne doznanie :)
-
2013/05/21 21:43:39
Wygląda zjawiskowo:)
-
Gość: Wujson, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/21 21:43:44
Szkoda, że do takiego pięknego sernika użyto żelatyny. Zamiast polecam agar :)
-
Gość: kkk, *.ksw.edu.pl
2013/05/22 09:04:13
Cudowny sernik. Też go robiłam z przepisu Małgosi, wiec wiem, że jest przepyszny, niestety mnie brakuje takiego zmysły artystycznego.

A niby czemu Wujsonie? Po agarze boli brzuch, a żelatynę sie trawi i ma sie budulec dla skóry.
-
Gość: Ewa z BaBy w kuchni, *.dynamic.chello.pl
2013/05/28 14:15:20
Witaj,
Twój sernik nie-sernik został wyróżniony w naszej akcji :) Zapraszamy po odbiór nagrody!
Szczegóły tutaj:
baby-w-kuchni.blogspot.com/2013/05/swiatowy-dzien-pieczenia-podsumowanie.html

Pozdrawiam!
-
Gość: Monika K, *.chello.nl
2013/05/29 14:32:01
Wyglada cudownie,sprobuje go zrobic juz w ten weekend:) mam pytanie co do agaru,jakie sa proporcje?czy 1 lyzka zelatyny= 1 lyzka agaru?
-
2013/05/29 16:13:15
Moniko, Na rynku istnieją różne koncentracje żelującej agarozy w agarze, więc najlepiej kierować się wskazówką na posiadanym opakowaniu, ale bardzo często można spotkać się z poniższymi. dawkami :
0,8g-500ml - bardzo miękka konsystencja
1,5g-500ml - miękka konsystencja
5g-500ml - twarda konsystencja
7g ( 2 łyżeczki)-500ml - bardzo twarda konsystencja
W przepisie trzeba się kierować proporcjami na 1 litr płynu.
-
Gość: Paulina, *.ten.net.pl
2013/05/31 14:02:30
Niesamowicie wygląda i pewnie w smaku też jest cudowny :)
-
Gość: Monika K, *.chello.nl
2013/05/31 18:32:18
Szarlotek, dziekuje za wyjasnienie:)
-
izaa_a
2013/06/01 08:17:14
jejku jak pięknie wygląda
-
bietka_5
2017/06/02 11:40:50
wygląda bardzo apetycznie :)