Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Lody kokosowo-akacjowe

lody kokosowo akacjowe

Nowe to nic innego jak odkrywanie dawno zapomnianego i pewnie, dlatego ulegam ciągłej fascynacji kolorem, zapachem i smakiem. Rokrocznie kwitnące kwiaty stają się dla mnie czymś ważnym. Czymś, obok czego nie potrafię przejść obojętnie. To jest gdzieś we mnie ….To mnie zachwyca, motywuje do poszukiwań i odkrywania na nowo.

To nic, że po cichu ktoś nazwie mnie dziwadłem, zapominając, że właśnie taka ciekawość życia towarzyszy nam na początku drogi, ucząc i dając radość. Pielęgnujmy to w sobie, wszak dzisiaj dzień dziecka. A, że dzieci nawet te dorosłe, najbardziej na święcie lubią lody, to powstały takie jedyne w swoim rodzaju… Kokosowo akacjowe lody dla Kwiatożerców :)

 

Składniki:

 450 ml gęstego mleka kokosowego

 1 kubek kwiatów akacji

 0, 5 laski wanilii

 2 żółtka

 40 g miodu akacjowego lub cukru pudru

 1 łyżka płynnej glukozy

Mleko wlewamy do garnka o grubym dnie. Dodajemy oczyszczone kwiaty, wanilię i doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i zaparzamy kwiaty przez 30 minut. Odcedzamy kwiatostany, dokładnie wyciskając z nich jak najwięcej płynu. Ponownie podgrzewamy do temp 85゚C. Żółtka ucieramy z miodem lub cukrem na puszysty krem. Nie przerywając ubijania wlewamy do kremu cienkim strumieniem gorące mleko. Kiedy zaparzone żółtka lekko przestygną, dodajemy glukozę i przelewamy do maszynki do wyrobu lodów i postępujemy według instrukcji? Nie posiadając maszyny do lodów, masę przelewamy do plastikowego pojemnika z przykrywką i wstawiamy do zamrażalnika, pamiętając o kilkukrotnym zmiksowaniu masy, dzięki czemu będzie ona puszysta i aksamitna.

Uwagi: Przy braku płynnej glukozy, można zastosować glukozę w proszku, rozpuszczając ją w podgrzanym mleku.

sobota, 01 czerwca 2013, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
margot11
2013/06/01 17:55:40
Przyleciałam tu szukać cukru sosnowego(Beatko jak go robisz?) i nie znalazłam ,ale jakie lody tu są , ja cię , normalnie dech w piersi mi zaparł
Kurcze , kreacje na kreacje , urzekające i takie białe, cudo
-
2013/06/01 18:25:22
Napisałam u Ciebie :)
-
pinkcake
2013/06/01 18:32:32
Cudne są Twoje lody! Uwielbiam smak akacji, również w lodach :)
-
margot11
2013/06/01 19:11:07
Beatko* dziękuję
-
majanaboxing
2013/06/01 21:59:55
Ach Charlotko Ty wiesz to dobre! Przepiękny pomysł na cudowny lodowy smak. wyobrażam sobie. Nigdy akacji nie próbowałam, ale ona tak pachnie pięknie, że musi być pyszna :)
-
2013/06/01 22:23:17
Muszą bosko smakować ..... Moja kochana akacja, tęskni mi się za nią. Mam nadzieję, ze kiedyś uda mi się wyjechać na urlop do Pl w czasie jej kwitnienia :) Uraczę się wtedy takimi lodami :)
-
ogrodybabilonu
2013/06/02 20:19:09
To ja jestem dziwadło i zrobię sobie takie! Uwielbiam akacje :) Pozdrawiam
-
Gość: amber, *.adsl.inetia.pl
2013/06/03 13:28:09
Zachwycające!
Zjadłabym z wielką rozkoszą...
Pozdrawiam Cię serdecznie!
-
2013/06/03 16:20:11
Ja to dopiero dziwadło jestem ...bo ja całe życie kwiaty akacji na surowo wcinam:) ...wiecznie wszystkie dolne gałęzie akacji mieliśy w domu objedzone ....jak dla mnie to rarytas:) Takie lody musza byc po prostu cudowne:) pozdrawiam
-
ugotujmy
2013/06/05 12:32:32
mam słabość do lodów, szczególnie w niebanalnych smakach.
-
2013/06/08 19:38:37
Intrygujące są wszystkie Twoje kwiatowe przepisy kwiatowe.
I niewykonalne (zebranie składników) w miejscu, w którym mieszkam. :(
Pozdrawiam, Szarlotko.
-
grazyna00711
2013/06/11 17:27:08
Prawdziwa symfonia smaków :)
-
vickaaa
2013/07/06 17:10:16
Pięknie wyglądają, pewnie smakują tak samo ; )
-
Gość: magma, *.80-202-102.nextgentel.com
2013/07/28 17:31:48
wyglądają pysznie:) czym byłoby lato bez lodów:)
-
Gość: Danuśka, *.dynamic.t-mont.net.pl
2013/08/28 22:56:57
Dopiero wczoraj trafiłam na ten przepis i postanowiłam wypróbować od razu, póki jest ciepło :) użyłam tego mleka kososowego freedelikatesy.pl/mleko_kokosowe_bio_400ml_terrasana.html - wyborne! mogę śmiało polecić :)
-
majanaboxing
2013/09/07 22:39:32
Beatko, gdzie się podziewasz?
Pozdrawiam i wyczekuję. :*
-
Gość: berrypunch, *.ten.net.pl
2013/09/15 21:21:45
Super są, inne i ciekawe :)
-
margot11
2013/09/22 20:04:09
Beatko , tęsknimy*
-
Gość: nobleva, *.range86-153.btcentralplus.com
2013/09/26 08:04:27
puk puk
-
majanaboxing
2013/10/01 23:01:48
Czekamy Beatko. :**
-
majanaboxing
2013/10/10 22:06:35
Szarlotko co z Twoją akcją ? Ktoś inny prowadzi teraz akcję z różową wstążeczką?
-
Gość: aniaa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/18 19:06:51
tu raczej chodzi o robinię - grochodrzew a nie o akację. Akacja ma żółte kwiaty.
Dużo osób myli robinię z akacją, ja natomiast mylę akacją z mimozą. zapewne przez ten żółty kolor