Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Makaroniki dyniowe

                                             

U mnie jak zwykle na ostatni gwizdek, ale co tam…. Najważniejsze, że są. Małe, słodkie i na dodatek dyniowe.

Baza przepisu od Gosi, której ładne zdjęcia niejednego doprowadzają do ślinotoku. A żeby było z dreszczykiem emocji, to zaryzykowałam i zmielone migdały zastąpiłam uprażonymi pestkami z dyni. Co do nadzienia, to śmiało można iść dalej w klimat dyniowy łącząc margarynę lub białą czekoladę z musem dyniowo-pomarańczowym.

Co kto lubi albo, co znajdzie w spiżarce, dowolność wręcz wskazana…. Co do makaroników na pestkach dyni, musze przyznać ,że są smakowo fantastyczne i super sprawdzają się w roli zamiennika migdałów lub orzechów dla osób zmagających się z alergią :)

Przepis dodaję do Festiwalu dyń u Bei

 

                                                                     

Składniki:

 90g białek

 60g drobnego cukru

 90g pestek dyni ( wyłuskane)

 160g cukru pudru

 1 łyżeczka soku z cytryny

Nadzienie:

 100g białej czekolady

 1-1, 5 łyżki musu dyniowego o smaku pomarańczy

Białka wyjmujemy z lodówki i przechowujemy przez 24 godziny w temperaturze pokojowej.

Rozgrzewamy piekarnik do 200`C i wstawiamy blachę z pestkami dyni. Prażymy do czasu osiągnięcia przez pestki lekko brązowego koloru. Studzimy. Uprażone pestki mielimy na bardzo drobno z cukrem pudrem i dwukrotnie całość przesiewamy.

Białka ubijamy na sztywno z sokiem z cytryny i cukrem dodawanym w dwóch etapach, czyli na początku 2 łyżki a na końcu ubijania resztę. Pod koniec ubijania można dodać dowolny barwnik w proszku lub w żelu.

Dodajemy mieszankę dyniowo cukrową w trzech porcjach, delikatnie mieszając od środka do krawędzi miski i obracając naczyniem. Masa powinna być gładka i błyszcząca.

Masę białkową przekładamy do rękawa cukierniczego z 1 cm okrągłą końcówką i wyciskamy małe krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chwytając za blachę z wyciśniętymi makaronikami mocno stuknąć spodem blachy o blat, obrócić blachę o 90` i ponownie uderzyć. Czynność powtórzyć.

W ten sposób usuniemy ewentualne pęcherzyki powietrza z maleńkich ciasteczek.

Odstawiamy na 30 minut, aby się wysuszyły.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 140`C przez około 15 minut Studzimy i przygotowujemy masę.

Białą czekoladę rozpuszczamy i ucieramy z przecierem pomarańczowo dyniowym. Schładzamy chwilę w lodówce, po czym nakładamy na jedną część ciasteczka i sklejamy z drugą pasująca częścią makaronika. Schładzamy w lodówce uzbrajając się w cierpliwość.

Uwagi: Oprócz nasion dyni w makaronikach możemy użyć nasion słonecznika, czy sezamu pamiętając o ich wcześniejszym uprażeniu. Aby makaroniki ładnie odkleiły się od blachy, wystarczy pod spód papieru z upieczonymi ciasteczkami wlać odrobinę zimnej wody.

czwartek, 31 października 2013, szarlotek
Tagi: dynia

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
pinkcake
2013/10/31 17:57:45
Ależ one cudnie wyglądają, jak przełożone płynnym słońcem!
Bosko! Jak zwykle :)
-
mikimama
2013/10/31 18:06:32
Jakie smakowite!
-
anytsujx
2013/11/01 23:17:11
Śliczne i ta obwódka wokół nich, cudowne ..., pozdrawiam :-).
-
ogrodybabilonu
2013/11/02 00:04:43
Fantastyczne!
-
alinkawyka
2013/11/02 19:57:07
Wow! Jakie piękne! Cudnie wyglądają!
-
majanaboxing
2013/11/03 17:33:47
Beatko, jakie śliczne są te makaronikI! Delikatne, idealne po prostu.!
Pozdrawiam cieplutko:)
-
piegusek1976
2013/11/03 22:11:08
wyglądają uroczo, jak poustawiane jedno na drugim:) jeszcze nie odważyłam się na makaroniki:) pozdrawiam cieplutko!
-
izaa_a
2013/11/04 15:09:03
idealnie wyglądają
-
2013/11/09 11:49:18
Makaroników jeszcze nie piekłam, ba nawet ich nie jadłam .... ale te dyniowe to po prostu cudownie wyglądają:)
-
Gość: Magda C., *.dynamic.chello.pl
2013/11/26 12:38:23
Cudowne! I ten wspaniały kolor :)
-
2014/09/07 21:32:03
Witam. Chciałabym zapytać o tzw. mus dyniowy - czy to np. upieczona i zblendowana dynia? Jak ewentualnie zrobić poprawnie taki mus? i w jakich proporcjach: dodatek pomarańczowy? Z góry dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam:)