Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

World Bread Day-Chleb z ziarnem żyta

Z okazji Światowego Dnia Chleba, życzę wszystkim by niezależnie od kształtu, smaku czy nazwy był zawsze tam gdzie jest potrzebny.

I chociaż upieczony chleb nie jest moim chlebem codziennym, to warto było się z nim zmierzyć i poznać jego smak, ciężki,karmelowy i bardzo przypominający pumpernikiel.Dzięki zwartej strukturze kroi się go w bardzo cieniutkie kromki. Autorka proponuje pieczenie chleba w drewnianej ramie, której własnoręczny koszt wykonania nie przekracza 20 złotych a która na pewno przyda się przy innych wypiekach. Oczywiście nie trzeba piec takiego giganta a raczej pokusić się na podzielenie składników na 4, piekąc go np. w małej keksówce. Jeżeli jednak zdecydujemy się na skonstruowanie ramy do pieczenia, to pamiętajmy, aby regularnie natłuszczać ją jadalnym olejem a z czasem nabierze pięknego rasowego wyglądu.

Przepis zaczerpnięty z Leipä -Heléne Johansson str.38

Składniki:

4 chleby-forma 30x30cm, wys. 9-10cm.

Krok 1

 250g ziaren żyta, ewentualnie bardzo grubej mąki

 250 g świeżo zaparzonej mocnej kawy

Ziarno żyta zalać kawą, przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić na minimum 6 godzin.

Korzystnie jednak jest pozostawić ziarno w kawie przez noc a później ugotować, dodając trochę wody lub kawy. Można też podgotować ziarno w mikrofali. Samo moczenie rozmiękcza ziarno, ale po dwóch dniach w upieczonym chlebie takie ziarno staje się nieznośnie wyczuwalne, dlatego ni e polecam poprzestania na samym namoczeniu ziarna.

Krok 2

 Ziarno żyta z kroku 1

 600g wody

 250g aktywnego zakwasu żytniego

 50 g drożdży

 950g mąki pszennej chlebowej

 250g maki żytniej

 150g brązowego cukru

 50g płynnego słodu lub ciemnego miodu

 50g soli morskiej ( zdecydowanie zbyt dużo jak dla mnie i dodaję 40g)

Połączyć napęczniałe ziarno żyta z pozostałymi składnikami z pominięciem soli i zagniatać ciasto chlebowe w robocie przez 10 minut. Dodać sól i zagniatać go jeszcze przez 5 minut. Przykryć naczynie folią spożywczą i odstawić na 30 minut.

Formę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Podzielić na 4 porcje, uformować w kule i ułożyć w formie zlepieniem do dołu.( Ciasto jest lekko lepiące, ale daje się z niego formować.)

Odstawić do wyrośnięcia na 1, 5-2 godziny w temperaturze pokojowej lub przechować przez noc w lodówce.

Sama autorka opisuje, że w swojej piekarni najpierw chleby wyrastają w chłodzie a potem w temperaturze otoczenia, co znacznie poprawia ich smak.

Piekarnik nagrzać do 250`C. Umieścić chleb w piekarniku, wlewając na blachę poniżej płyty z chlebem 1 kubek zimnej wody i obniżając temperaturę do 175`C i piekąc go przez 1-1, 5 godziny lub do osiągnięcia wewnętrznej temperatury chleba 98`C. Po 30 minutach wypuszczamy nadmiar pary z piekarnika. Przy temperaturze 180`C chleb osiągał stopień upieczenia po 70 minutach.

Usunąć ramkę z chleba i ostudzić na kratce.

środa, 16 października 2013, szarlotek
Tagi: chleb

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: amber, *.adsl.inetia.pl
2013/10/16 14:27:29
Beatko,wspaniały!
Mam ziarna pszenicy i muszę coś pokombinować,żeby taki chlebek upiec.
Pozdrawiam Cię chlebowo!
-
majanaboxing
2013/10/16 15:15:01
Szarlotko, jesteś !!!!!!!!!! :*****
Cudowny ten chlebek, piękny i ileż porcji wow! Wspaniały po prostu.
Uściski :**
-
2013/10/16 16:02:09
Ale żeś ciekawy przepis wyszperała;). Nareszcie będę miała co zrobić z zalegającymi ziarnami żyta. Zaintrygowała mnie ta kawa w składzie, mam nadzieję, że jest choć trochę wyczuwalna w chlebie.
-
2013/10/16 16:35:06
Piękny. Czy wracasz już na dłużej?
-
pinkcake
2013/10/16 16:44:36
Jak już się pojawiasz, to hurtem ;) Super!
-
mikimama
2013/10/16 18:04:24
Dziękuję i gratuluję wspaniałego wypieku!
-
ogrodybabilonu
2013/10/16 20:15:26
Mistrzowskie bochenki! Pozdrawiam
-
margot11
2013/10/16 20:49:49
Beatka , ja gdzieś widziałam ten chleb na jakimś niemieckim chyba blogu i tą ramkę , sama zrobiłaś , jakie to ma być drzewo?
ojej jak mię ten chleb kreci , Beatko jakbym go chciała tez upiec
-
2013/10/16 21:06:25
Aluś, jasne że sama.Pojechałam do budowlańca, wybrałam deskę którą przyciął mi na wymiar pracownik.Dokupiłam okucia i śrubki i mam :) Gatunek drewna nie ma znaczenia, bo i tak z czasem ściemnieje od temperatury i olejowania :)
-
margot11
2013/10/16 21:24:01
hm , to myślisz ,ze i ja bym dała radę ?
-
2013/10/16 21:43:35
Taaaak
-
margot11
2013/10/17 07:45:08
Beatka , a nie masz zdjecia coby lepiej widać było te korytko?Jak wysokie maja być te deseczki?
-
2013/10/17 12:36:53
Piękne. Prezentują się super, ale to żadna nowość w przypadku Twojego bloga i twoich zdjęć. Czarują i fascynują. Przy okazji to co ktoś już tutaj zauważył - deska - naprawde boska!
Kurde nie robiłam jeszcze żytniego chlebka
-
piegusek1976
2013/10/20 20:34:01
jaki ciekawy przepis!!! bardzo mi się podoba, muszę tylko zmobilizować męża to zrobienia skrzyneczki:) pozdrawiam cieplutko
-
Gość: nobleva, *.range86-176.btcentralplus.com
2013/10/21 22:48:50
Jak się cieszę, że znów jesteś, uściski!
-
Gość: zorra, *.red-80-24-93.staticip.rima-tde.net
2013/10/23 09:10:35
Wonderful and I envy the wooden frame. ;-) Dziękujemy za udział w <a href="www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2013-8th-edition>Dniu Chleba Świata 2013</a>.
-
anytsujx
2013/11/01 23:13:57
Wspaniały chleb, cudnie się prezentuje ...