Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowiec orzechowo-pomarańczowy

 

 Oto drożdżowiec, jakiego nie można spotkać w sklepie. Mocno maślany o pomarańczowym aromacie z dodatkiem zmielonych orzechów. No, po prostu pycha! Ale co ja tam będę go zachwalać …Spróbujcie sami.. Zapewniam, to ciasto wspaniale poprawia jesienny nastrój

Niestety nie udało mi się dołączyć na czas do orzechowej zabawy zaproponowanej przez Atinę i mój przepis ukazuje się z lekkim opóźnieniem czasowym  ale że akcja cudna to warto o niej przypominać :)


Forma –obręcz 30cm

Składniki ciasta:

·         450g pszennej mąki

·         100g zmielonych orzechów

·         70g białego cukru

·         25g świeżych drożdży

·         ½ łyżeczki soli

·         2 jajka (L)

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

·         160 ml ciepłego mleka

·         120g miękkiego masła

Masa nadzienia:

·         100g miękkiego masła

·         120g jasnego cukru trzcinowego

·         4 łyżki startej skórki z pomarańczy ( około 4 owoców)

·         2 łyżki soku z pomarańczy

Syrop:

·         100 ml soku z pomarańczy

·         50g cukru

·         1 łyżka likieru pomarańczowego

·         1 łyżka syropu kukurydzianego ( opcjonalnie)

Dodatkowo:

·         1 jajko+ 1 łyżka mleka, do smarowania

·         Orzechy, migdały w płatkach, skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie

Dokładnie wymieszać mąkę, mielone orzechy, cukier i sól.  Do misy miksera wlać mleko, wbić jajka, dodać aromat oraz pokruszone drożdże. Przemieszać i dosypując suche składniki oraz posiekane miękkie masło ( można również je trochę rozpuścić) wyrobić gładkie ciasto. Gdyby trudno się wyrabiało dodajemy 1-2 łyżki mleka. Gładkie, lśniące i lekko lepiące ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Cały etap wyrabiania i rośnięcia, to jakieś 1, 5 godziny.

Przygotowujemy nadzienie. W tym celu ścieramy z dobrze wyszorowanych i osuszonych pomarańcz skórkę i mieszamy ją z miękkim masłem, cukrem , sokiem i likierem.

Po wyrośnięciu ciasta przełożyć go na omączony blat i podzielić na trzy części, formując z każdej kulę. Na pergaminie narysować okrąg o średnicy 30 cm i rozwałkować każdą z części ciasta do pożądanej wielkości.

Na pierwszym blacie rozsmarować połowę nadzienia, przykryć drugim krążkiem, rozsmarować pozostałe nadzienie i nałożyć kolejny płat ciasta. Ostrym nożem lub nożykiem do pizzy podzielić ciasto na 8 części. Trójkątną cząstkę naciąć po środku przez wszystkie warstwy i przełożyć szpic ciasta przez otwór.   Przełożyć do formy lub obręczy do tortów ustawionej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łapiąc za szersze boki trójkąta i łącząc je ze sobą po środku. Postąpić tak ze wszystkimi cząstkami ciasta. Gdyby zlepienia zewnętrznych części próbowały się rozklejać, to można użyć wykałaczek.



Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około godzinę.

Przygotowujemy lekki syrop gotując sok z pomarańczy z cukrem i likierem.

Wyrośnięte ciasto smarujemy jajkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 `C na 25 minut.

Gorące kilkukrotnie smarujemy syropem i posypujemy orzechami, płatkami migdałów i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Uwagi: Nie polecam do nadzienia rozpuszczać masła, ponieważ będzie zbyt płynne i nie da się dobrze rozsmarować na cieście. A nawet wręcz będzie uciekać z ciasta. U mnie wystarczyła wysoka temperatura w kuchni ( pieczenie chleba) żeby nadzienie błyskawicznie zmieniało po posmarowaniu swoją konsystencję utrudniając ładne formowanie trójkątów i wręcz gigantyczne wyrastanie ciasta. Niby nikomu to nie przeszkadzało, ale ....No właśnie , czasami to ,,ale" decyduje o naszym zadowoleniu z wypieku :)

Przepis wypatrzony u Fairy

poniedziałek, 18 listopada 2013, szarlotek
Tagi: drożdżowe

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Inspirowane Smakiem, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/18 05:55:53
Ale ładnie wygląda! Uwielbiam takie ciasta:)
-
margot11
2013/11/18 07:18:58
Beatko , ty to zawsze takie perełki znajdziesz , upieczesz, pokażesz ślicznie i człowiek biedny marzy o swoim takim samym , ach
-
mikimama
2013/11/18 07:32:28
Ależ to Twoje ciasto musi świetnie smakować!
-
ogrodybabilonu
2013/11/18 08:57:13
Fantastyczne!
-
ervisha
2013/11/18 09:56:45
Drożdżowe samo w sobie jest przepyszne a już z orzechami to poezja :)
-
majazteca
2013/11/18 10:09:02
Jak Cie nie ma, to Cie nie ma Szarlotku ) Ale jak juz wrocisz to z takimi pysznosciami, ze az slinka leci :) Wspanialy drozdzowiec!
-
majanaboxing
2013/11/18 22:27:41
Beatko, ale cudo upiekłaś! Musi być pyszny ten drożdżowiec. Jejku, zachciało mi się takiej wspaniałej drożdżówy!:)
-
gin86
2013/11/18 22:58:41
Ależ fantazyjnie je pozawijałaś :)
-
piegusek1976
2013/11/19 21:47:03
oj wierzę, że to lek na jesienną chandrę:) jaki ciekawy sposób zawijania! pozdrawiam
-
Gość: Evitaa, *.swietochlowice.vectranet.pl
2013/11/20 12:38:51
Te smaki bardzo do mnie przemawiają :). I jak cudnie poskręcane ciasto :).
-
2013/11/25 12:52:56
Kochana do Ciebie to tylko po obfitym posiłku można zaglądac, a i tak murowane, że człowiek ma od razu ochotę do kuchni biec:). Cudowne to drożdżowe:) buziaki zasyłam
-
Gość: Magda C., *.dynamic.chello.pl
2013/11/26 12:38:59
Wygląda wspaniale i pewnie jeszcze lepiej smakuje. Bardzo bym zjadła takiego drożdżowca :)
-
judik1119
2013/12/03 16:27:04
Kawałek takiego wspaniałego drożdżowego i jestem w niebie!! :-)
-
casioedifice
2013/12/05 09:30:27
super! już czuję jak go jem i popijam kubkiem kakao :) mniam.