Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Kandyzowana dynia

 

Dzisiaj czas na kolejny dyniowy rarytas, o którym mało, kto wie, że może być takim samym pysznym dodatkiem do zimowych ciast jak skórki cytrusowe. Przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i tylko od nas zależy, z której metody skorzystamy. Poniżej obie sprawdzone i wykorzystywane przeze mnie metody.

Składniki:

·         0, 5 kg dyni ( u mnie piżmowa, ale można to zrobić z każdej innej)

·         250 ml wody

·         250 ml cukru

·         Ewentualnie aromat np. rum, wanilia, cynamon

Dynię obieramy ze skórki, kroimy w spore cząstki i zalewamy zimną wodą.  Całość doprowadzamy do wrzenia Gotujemy około 10 minut.

Dynia powinna tylko leciutko zmięknąć.

 Przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do obciągnięcia.

Metoda 1

Przygotowujemy syrop z wody i cukru, aromatu gotując go od momentu zagotowania 5 minut. Wkładamy do syropu kawałki dyni i gotujemy na minimalnym ogniu przez 2 godziny, co jakiś czas lekko potrząsając garnkiem. Kiedy kawałki dyni staną się szkliste a syrop mocno się zredukuje, odłączamy układając cząstki dyni na papierze do pieczenia i pozostawiamy na kilka godzin-noc do obsuszenia. Następnego dnia kroimy na mniejsze części, rozgrzewamy piekarnik do 60-70`C i dosuszamy przez około 2 godzin. Muszą być dobrze wysuszone z wierzchu i miękkie w środku. Gotowe oprószamy cukrem pudrem i przechowujemy w słoiku. 

Metoda 2

Przygotowujemy syrop z wody, cukru i dowolnego aromatu. Wkładamy do niego blanszowaną dynię i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Po 12 godzinach zlewamy syrop, zagotowujemy i ponownie zalewamy wrzącym cząstki dyni. Proces ten powtarzamy przez kilka dni lub do momentu wchłonięcia się prawie całego syropu lub uzyskania szklistego wyglądu cząstek. Rozkładamy na papierze odsączone z syropu kawałki dyni i suszymy w piekarniku nagrzanym do 70`C, często mieszając. Gotowe oprószamy cukrem pudrem i przechowujemy w szczelnym pojemniku., sprawdzając co jakiś czas czy nie miękną i ewentualnie dosuszamy, by podczas przechowywania nie spleśniały. Można też słoik przykryć papierem, mocując go jak wieczko za pomocą gumki recepturki.

poniedziałek, 04 listopada 2013, szarlotek
Tagi: dynia

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
mikimama
2013/11/04 12:43:42
Świetny dodatek do ciast!
-
Gość: amber, *.adsl.inetia.pl
2013/11/04 13:06:03
Cudna!
Robię.
Serdeczności przesyłam.
-
ogrodybabilonu
2013/11/04 13:13:39
Rarytasik :)
-
Gość: Evitaa, *.swietochlowice.vectranet.pl
2013/11/04 16:03:03
Wspaniały pomysł :) i kolor :)
-
margot11
2013/11/04 16:28:20
Marchewkę kandyzowałam,ale dyni nie
Beatko ale fajna ta twoja dynia , oj fajna
-
2013/11/04 18:01:13
Świetny pomysł. Zapisuję.
-
piegusek1976
2013/11/04 21:04:06
zdecydowanie powtarzam za Amber "robię" wspaniały pomysł-jeszcze nieco dyni mi zostało:) pozdrawiam cieplutko
-
komarka
2013/11/04 23:10:57
Świetny pomysł z tym kandyzowaniem dyni. Aż żałuję, że nie zostało mi już żadnych dyniowych zapasów - ale nic straconego - wypróbuję w przyszłym roku :) Pozdrawiam!
-
majanaboxing
2013/11/04 23:19:36
Beatko, nie słyszałam jeszcze o kandyzowanej dyni,a to naprawdę znakomity pomysł! Piękny kolorek ma ta dynia.:)
Uściski:*
-
2013/11/06 18:36:09
Pierwszy raz widzę, ale kusi strasznie. Może w weekend?
-
2013/11/09 11:51:38
Cudowne, musze je zrobić:) będa jak znalazł do piernika:)
-
judik1119
2013/11/12 11:49:27
Idealne kandyzowane kawałeczki, zrobiłaś mi na takie ochotę! :-)
-
Gość: Martyna, 178.213.61.*
2013/11/19 21:18:33
Marzy mi się z nią piernik! Do 20 grudnia wytrzyma jak zrobię w ten weekend?
-
2013/11/20 20:23:01
Martyno, gwarancji nie dam, jak masz podjadaczy :) ale podsuszona,oprószona cukrem pudrem i przechowywana w słoju wytrzyma nawet do wiosny :)
-
pinkcake
2013/11/22 10:27:33
Och, piękna! Kandyzowane promyki słońca...
-
Gość: Martyna, 178.213.61.*
2013/11/24 12:44:49
Dzięki, to super! Podjadaczy mam (sama jestem jednym :x) ale schowam gdzieś głęboko tę dynię ^_^ Właśnie gotuje się w garnku :) Mam jeszcze jedno pytanie - trzeba koniecznie oprószyć ją cukrem pudrem?
-
Gość: Magda C., *.dynamic.chello.pl
2013/11/26 12:43:55
Nie wpadłabym na to, żeby kandyzować dynię ;) Wygląda ślicznie!
-
Gość: AleTorcik, *.internetia.net.pl
2017/06/06 22:41:23
Niewpadłbym na to, żeby kandyzować dynie. Dzięki za przepis!
-
katarzyna_sar
2018/01/13 17:39:46
Super!