Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Podpłomyki z jabłkiem, kozim serem i cebulą

 

Kolejny klasyk dla wszystkich tych, którym brak czasu nie pozwala rozwinąć kulinarnych skrzydeł. Sam w sobie prosty i smaczny z ogromną możliwością dostosowania do własnych smakowych upodobań.

Przepis bierze udział w kulinarnej zabawie prowadzonej przez Majanę a której sponsorem jest ZT Kruszwica S.A.

Smakowita Pajda –roślinny smalczyk o smaku jabłka z cebulką zaskoczył mnie delikatnym aromatem i cudowną chrupkością jabłkowych skwarek.

 




Składniki:

( 2 sztuki)

Ciasto

·         140g mąki pszennej

·         80g mąki razowej (wedle uznania- pszenna lub żytnia)

·         2 łyżki smalczyku roślinnego -Smakowita pajda o smaku jabłka z cebulką

·         1 łyżeczka soli

·         125 ml wody

Nadzienie

·         130 g kremowego koziego sera

·         2 łyżki koziego mleka

·         2 łyżki smalczyku roślinnego-Smakowita pajda o smaku jabłka z cebulką

·         2 czerwone cebule

·         1 jabłko

·          Garść orzechów włoskich

·         Tymianek suszony -1 łyżeczka

·         Tymianek świeży –kilka gałązek

·         Pieprz młotkowy

Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Gdyby było zbyt suche, to dodajemy odrobinę wody a zbyt mokre –mąkę. Owijamy w ściereczkę i odstawiamy na 30 minut.

Cebulę kroimy w krążki. Dwie łyżki smalczyku roślinnego rozpuszczamy na patelni i krótko podsmażamy na nim cebulę uważając by jabłkowe skraweczki nie uległy przypaleniu.

Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w cienkie półplasterki.

Ciasto dzielimy na dwie części. Podsypując delikatnie mąką wałkujemy owale. Placki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy serem kozim wymieszanym z mlekiem i suszonym tymiankiem.  Rozkładamy jabłkowe półplasterki i podsmażoną cebulkę. Oprószamy pieprzem, posiekanym świeżym tymiankiem i orzechami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika-grzałka góra/dół -środkowy poziom, temperatura 220`C na 20-30 minut, pilnując by podpłomyki zbytnio się nie zrumieniły.

poniedziałek, 10 lutego 2014, szarlotek
Tagi: bez jajek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
pinkcake
2014/02/10 23:45:11
No popatrz, a ja myślałam, że on ma skwarki z cebuli, tak jak ten drugi i nie kupiłam.
Cudne podpłomyki!
-
Gość: bernadeta75, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/11 06:47:50
pomysłowe :)
-
mikimama
2014/02/11 07:35:11
Bardzo smakowita propozycja!
-
ogrodybabilonu
2014/02/11 07:40:44
Cudnie pokazane :) Pozdrawiam
-
majanaboxing
2014/02/11 21:27:39
Mniam , pyszne muszą być! :)
-
Gość: Zuza, *.internetia.net.pl
2014/02/18 22:06:02
same pyszności :)
-
Gość: naleśniki przepis, *.centertel.pl
2016/03/07 22:35:08
och... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)