Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Słodki karnawał-Smażone cytrusowe serca

Chociaż zapach smażonych ciastek gości w moim domu już od jakiegoś czasu, to jakoś nie miałam okazji zaprezentować tegorocznych smażalniczych poczynań. Oczywiście nie podejmę się dyskusji, co jest lepsze pączki czy faworki, bo lubimy zarówno jedne jak i drugie zatracając się, co i rusz w ich smaku. Dzisiejsza propozycja to taka odmiana znanych nam wszystkim z dzieciństwa miniaturowych pączków na proszku do pieczenia. Genialne w swojej prostocie i jakże odmienne w swoim wyglądzie od pączkowych liliputków. Idealne dla osób na diecie eliminującej mleko i jajka. Polecam!

Składniki:

·         400 g mąki pszennej

·         1 szklanka świeżego soku z pomarańczy

·         50 g margaryny roślinnej

·         20 g cukru pudru

·         0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

·         Starta skórka z 2 pomarańczy

·         Starta skórka z 1 cytryny

·         Brązowy cukier do smaku

·         Olej do smażenia

Połączyć ze sobą składniki na ciasto i zagnieść ręcznie lub robotem miękkie, gładkie ciasto. Owinąć je w folią spożywczą lub przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.

W tym czasie zetrzeć umyte i osuszone skórki z owoców cytrusowych łącząc je np. z dwiema łyżkami drobnego brązowego cukru.

Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokątny placek o grubości około 4 mm i rozprowadzić na nim połowę mieszanki cytrusowo cukrowej.

Zrolować przeciwległe krawędzie do środka i pokroić ostrym nożem na 1 cm plastry, formując z ciasta zgrabne serca. To samo zrobić z drugą częścią ciasta.

W małym rondelku rozgrzać olej i smażyć na raz po kilka sztuk, pilnując by usmażone ciastka były z wierzchu złociste i chrupiące a w środku mięciutkie. Odsączać na bibule. Można też lekko oprószyć je cukrem pudrem.

Czas przechowywania - Maksymalnie jeden dzień.

 Interpretacja przepisu Moniki z IL Pappamondo-DOLCI DI CARNEVALE: i ficcanasi umbri
poniedziałek, 03 lutego 2014, szarlotek
Tagi: bez jajek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: KasiaWeganka, *.toya.net.pl
2014/02/03 16:00:48
bardzo ładnie wyglądają :) fajny pomysł
-
margot11
2014/02/03 16:32:05
Ojej ,, jesteś , nawet nie wiesz jak tęskniłam za twoimi Beato wpisami*
A serduszka świetne i wegańskie, w sam raz dla mojej prywatnej weganki
-
Gość: ogrodybabilonu, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/03 17:41:09
Fantastyczne! Bardzo apetyczne serduszka!
-
mikimama
2014/02/03 18:53:07
Świetny przepis i serducha!
-
majanaboxing
2014/02/03 19:37:11
Cóż za cudowności! Wspaniałe są te serduszka Beatko!
Pozdrawiam ciepło :)
-
pinkcake
2014/02/05 17:08:14
Więcej niż jeden dzień chyba nie mają szansy poleżeć ;)
-
2014/02/05 17:16:07
Z tą szansą to tak pół na pół ;D