Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z pokrzyw i suszonych pomidorów

Skoro nie jest mi dzisiaj dane hasanie w zielonych rajtuzach w rytm skocznej muzyki w towarzystwie zielonego napoju i ulubionego faceta to na pociechę zaprezentuję wytrawne ciasto z młodą pokrzywą, która jak wiadomo ma nadzwyczajną moc.  A żeby tradycji stało się zadość to przepis obowiązkowo musi znaleźć się w tegorocznej akcji przywołującej wiosnę i bawiącej się w naszych kuchniach zielenią we wszystkich jej soczystych odcieniach.

 

Zielono mi!, pinkcake.blox.pl,trochę inna cukiernia


Składniki:

Forma 20/9/6,5

·         100g młodych pokrzyw*

·         60g suszonych pomidorów z oleju

·         150g mąki pszennej

·         100ml oleju

·         100ml mleka zwierzęcego lub roślinnego

·         3 jajka

·         1 łyżka proszku do pieczenia

·         Sól, pieprz

·         Ulubione zioła do dosmaczania np. tymianek, rozmaryn, mięta, róża, gałka muszkatołowa, skórka z cytryny

* Przy starszych egzemplarzach zrywamy 3-4 górne listki.

 

Pokrzywę myjemy, osuszamy i siekamy na drobniejsze kawałki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo do miksowanych jajek z mlekiem i olejem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami. Na końcu dodajemy posiekaną pokrzywę, pomidory i opcjonalnie łyżkę bardzo drobno posiekanych orzechów lub migdałów.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 `C.

Formę smarujemy margaryną i obsypujemy grubo mielonymi orzechami, migdałami lub bułką tartą. Wlewamy ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do pieca na około 45 minut.

Źródło przepisu przed zmianami: Saveurs-magazine

poniedziałek, 17 marca 2014, szarlotek
Tagi: ciasto

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
pinkcake
2014/03/17 21:13:49
I Tobie udało się już dorwać pokrzywę! Wspaniale :)
Ogromnie się cieszę, że dołączyłaś do zielonej zabawy!
:)*
-
2014/03/17 22:52:22
Z pokrzywą brzmi bardzo zdrowo i zielono :)
-
margot11
2014/03/18 07:47:19
Zieleniałam jak zobaczyłam to ciasto:D Beatko ono wytrawne i pewnie świetnie i się sprawdza jako oryginalny dodatek doi zupy np czerwonego barszczu czy czystej pomidorowej co?
-
grazyna00711
2014/03/18 10:44:29
Bardzo mi się podoba to ciasto i na pewno je zrobię. U mnie pokrzyw jeszcze nie ma .
Pozdrawiam ciepło :)
-
majanaboxing
2014/03/18 22:25:20
Oj, jakie ono ładne i ciekawe! Miałabym chęc na kawałeczek tego magicznego ciasta. :)
Pozdrawiam cieplutko!
-
Gość: Evitaa, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/03/22 18:01:28
Wygląda genialnie! :))
-
2014/03/23 15:53:15
Musze pochodzić po rowach i poszukać pokrzyw ... bo mam wielką ochotę na pokrzywowy koktajl .... na takie ciasto jestem chyba zbyt mało odważna:)
-
Gość: jakipiernik, *.dynamic.chello.pl
2014/04/08 17:54:34
Witaj :) Chciałam Cię poinformować, że nominowałam Twój blog do "Liebster blog award" - szczegóły tutaj : www.jakipiernik.blogspot.com/2014/04/liebster-blog-award.html Pozdrawiam :)
-
Gość: Magda, *.adsl.inetia.pl
2014/04/27 22:10:22
Ciekawy przepis :)
-
ogrodybabilonu
2014/06/27 12:28:22
Wracaj! Czekamy! Pozdrawiam
-
piegusek1976
2014/07/16 23:06:29
wow jestem baaardzo zaskoczona tym ciastem- pozytywnie zaskoczona:) super pomysł :) pozdrawiam
-
horecaservice
2014/08/13 12:03:55
pokrzywa w cieście ?! o zupie słyszałam, ale w cieście...muszę spróbować :)
-
Gość: http: pat-radoscgotowania.blogspot.com, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/09/21 13:26:13
Wygląda super! Musi być zdrowe i smaczne, na pewno kiedyś przygotuję ;) Oby więcej takich przepisów.
-
2015/01/24 11:54:06
Ale inny pomysl supee
-
Gość: AleTorcik, *.internetia.net.pl
2017/06/03 01:43:44
Szczerze, to nigdy bym nie wpadł na to, żeby dać do ciasta pokrzywy... Ciekawy przepis, muszę wypróbować