Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Breast Health Day & Torcik czekoladowy z owocami

 

 

15 październik, to dzień, w którym, jak co roku łączę się ze wszystkimi, którym bliska jest idea przyjaznego propagowania walki z rakiem piersi.EUROPA DONNA i jej kampania to bardzo cenne źródło informacji o badaniach profilaktycznych i o tym jak duży wpływ na zdrowie piersi ma nasz styl życia. Dzięki akcji Różowy tydzień miałam wyjątkową możliwość poznania jak bliskie jest wam zagadnienie profilaktyki i chęć propagowania zdrowego stylu życia. I za to wszystkim jeszcze raz bardzo dziękuję. Dla mnie ta październikowa data jest szczególnie wyjątkowa, bo dodatkowo przypomina, że mam obok siebie kogoś, kto nie czmychnie na myśl o ewentualnej chorobie i związanych z tym trudnościach.

I tradycyjnie, jak co roku, przepis w jednym z odcieni różu. Ciasto nie jest trudne. Jego wykonanie to max. 1,5 godziny. Sami możecie zadecydować, jaki będzie miało smak i jakimi ozdobicie je owocami. Pieczenie to niesamowita frajda, dzięki któremu każdy może optymistycznie spojrzeć na kolejny dzień.

                                                                                    

Składniki:

Plastyczna masa czekoladowa

·         100g ciemnej czekolady

·         50 ml płynnego miodu

·         100ml cukru pudru

Stapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dodajemy płynny miód i przesiany cukier puder. Dokładnie mieszamy wyrabiając plastyczną masę. Przechowujemy w temperaturze pokojowej

Masa może stwardnieć, ale pod wpływem ciepła dłoni, ponownie stanie się plastyczna. Wałkujemy ją pomiędzy foliami podsypując cukrem pudrem.

Ciasto

·         6 dużych jajek

·         250 ml drobnego cukru

·         100ml mąki pszennej

·         100ml mąki ziemniaczanej

·         50 ml kakao

·         1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

·         Cukier puder do podsypywania

Ubijamy jaja z cukrem na puszysty krem. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie łączymy.

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Blachę uniwersalną wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Lekko uderzamy blachą o stół by pozbyć się z ciasta pęcherzy powietrza. Pieczemy około 15 minut.

Po upieczeniu przekładamy na drugi arkusz papieru ( do góry nogami, tak jak przy roladzie, posypując ciasto cukrem pudrem) Delikatnie zdejmujemy papier, na którym piekło się nasze ciasto i przykrywamy kolejnym czystym arkuszem pamiętając o podsypaniu cukrem pudrem. Owijamy luźno ciasto wokół wałka i przykrywamy ściereczką, aby nie utracić wilgoci

 

     

 

Masa

·         300 ml puree z czarnej porzeczki ( lub inny przecier owocowy– można również użyć owoców mrożonych)

·         350 ml serka śmietankowego do serników

·         100 ml śmietany do ubijania

·         Ewentualnie cukier do smaku

Ser dokładnie wymieszać z przecierem owocowym i ubitą śmietaną.

Dodatkowo:

  • Świeże owoce: truskawki, jagody, maliny
  • jadalne kwiaty
  • listki melisy
  • cukier puder

 

Przygotowanie

Ciasto podzielić na 4 równe pasy. Rozsmarować nadzienie i zwijać jak roladę, przeznaczając 3 części na spodnią warstwę i 1 na górną. Warto każdą rolkę owinąć ściśle folią spożywczą i wstawić na min. 30 minut do lodówki, aby masa serowa stężała a ciasto utrzymało zgrabną formę.

Rozwałkować plastyczną czekoladę pomiędzy foliami na cieniutkie pasy wyższe od rolek ciasta o około 1-1,5 cm. Położyć ciasto na paterze ustawiając mniejsza rolkę na większej i obłożyć pasami czekolady. Ponownie zabezpieczyć pasami foli i schłodzić.Pozostałą masę serową rozsmarować po wierzchu ciasta i obłożyć owocami, jadalnymi kwiatami i listkami melisy. Oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.

Przepis powstał na podstawie  publikacji w Kevyt Kokki - kevät 2009

środa, 15 października 2014, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: amber, *.adsl.inetia.pl
2014/10/15 20:39:20
Tort piękny i doskonały!
Pozdrowienia.
-
ogrodybabilonu
2014/10/15 21:47:33
Klasa! Pychota! Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej :)
-
Gość: Konczi i Szpielczka, *.static.chello.pl
2014/10/16 08:26:06
Pracochłonne ale z efektem wow!
-
gin86
2014/10/16 17:56:11
Piękne jest to ciasto, wygląda fenomenalnie :)
-
pinkcake
2014/10/16 21:00:19
Jak to dobrze, że jesteś! :)
-
margot11
2014/10/16 21:24:55
Jest , jest nasza Beatka*
A tort zachwycający , doskonały w każdym calu
-
2014/10/16 21:37:01
Gosiu,chyba nadszedł czas trochę przewietrzyć i pozbierać pajęczyny, bo święta za pasem :) a przynajmniej tak słyszałam :)
-
Gość: piegusek1976, *.adsl.inetia.pl
2014/10/21 21:58:25
wow jakie cudo!!! koniecznie muszę zrobić bo zakochałam się od pierwszego wejrzenia :) pozdrawiam
-
2014/11/04 15:16:20
Wow! Jestem oficjalnie pod wrażeniem :D Gdzie zjesc we Wroclawiu coś tak cudownego? Jakaś restauracja może serwuje? Sama to ja z tego zakalec zrobię :/... Eh Trzeba było mamy słuchać jak mówiła aby patrzeć jak gotuje i piecze :/. O wróć jedną rzecz robię perfekcyjnie a mianowicie mule w białym winie! Ale to tylko taka igiełka w stogu siana :/
-
Gość: Dorota, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/11/28 14:45:01
Świetny! Z tymi owocami musiał smakować równie dobrze jak wygląda :)

www.zakochana-babeczka.blogspot.com
-
aluubaluu
2015/03/16 09:16:00
O matko jakie cudeńko ! Na pewno było pyszne !
Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym na moim blogu i pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: Mancia w kuchni, *.adsl.inetia.pl
2015/05/07 09:33:41
Masz tak wspaniałe przepisy, że już od kilku dni opłakuję, że nic nowego nie publikujesz!
-
Gość: veggie, *.dyn.telefonica.de
2015/05/28 20:28:05
Niesamowity, piszesz, że jest łatwy, ale i tak nie mogę wyjść z podziwu :-)
-
judik1119
2015/10/19 17:54:50
Cudowny torcik! :-)