Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

WBD2014-Lekko piwny chleb z kaszą jęczmienną

 

Światowy dzień chleba, to dzień obok którego nie mogę przejść obojętnie. Długo zastanawiałam się co bym chciała upiec i ciągle nie mogłam się zdecydować aż przypomniał mi się malutki chlebek niezwykłej pasjonatki wypieków-Mirabbelki .  Pomyślałam ,że śmiało można wykorzystać go jako bazę pod lekko piwny chlebek z dodatkiem kaszy jęczmiennej i sezamu. Wyszedł  dokładnie taki  jaki mi się zamarzył …Gorący, aromatyczny i pyszny.

zaczyn:   

  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 45g letniej wody
  • 90g mąki pszennej

Składniki zaczynu wymieszać i pozostawić do przefermentowania przez noc. ,Zaczyn powinien przyrosnąć około 4-krotnie.

  • 30g drobnej kaszy jęczmiennej
  • 150g zimnej wody

 Kaszę zalać woda i ugotować na gęsto. Schłodzić

ciasto:

  • 150ml zimnej wody
  • 150ml piwa
  • 4500g mąki pszennej o dużej zawartości białka np. 550
  • 1,5 łyżeczka soli
  • zaczyn
  • schłodzona kasza
  • ziarna sezamu

Rozmieszać mąkę z wodą i piwem. Odstawić na 15 minut.

Wyrabiać robotem lub ręcznie około 15 minut, aż ciasto będzie bardzo gładkie. Dodać przefermentowany zaczyn, sól i wyrabiać dalej z rozdrobniona kaszą.. Masa będzie bardzo wilgotna i lepiąca.

Przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski i zostawić do wyrośnięcia na około  3 i pół godziny, tak by się mocno napuszyło, ale jeszcze nie podwoiło swojej objętości.

 W trakcie wyrastania po 30, 60 i 90 minutach odgazować, tzn. rozpłaszczyć i starać się formować w kulę, dzięki czemu wzmocnimy strukturę ciasta

Ciasto posypać mąką i wyłożyć na omączony blat. Lekko wyrobić,jak trzeba to podsypać mąką i uformować okrągły lub owalny  bochenek. , Przykryć folią i odstawić na 15 minut.

 Bochenek spryskać wodą lub słodkim piwem i obsypać  sezamem. Stroną wysypaną ułożyć w koszyku do wyrastania. Koszyk przykryć szczelnie torbą foliową i odstawić do wyrastania na 2 do 3 godzin. Ciasto nie przyrośnie podwójnie, ale stanie się bardzo puszyste.

Jeżeli pieczemy na kamieniu, to przynajmniej 45 minut przed włożeniem chleba musimy nagrzać piekarnik. Temperatura pieca 220°C.

Chleb przed pieczeniem ułożyć na kawałku papieru i naciąć ostrym nożem.

Piec 40-45 minut aż do zbrązowienia. Ostudzić na kratce.

czwartek, 16 października 2014, szarlotek
Tagi: chleb

Polecane wpisy

  • World Bread Day-Chleb z ziarnem żyta

    Z okazji Światowego Dnia Chleba , życzę wszystkim by niezależnie od kształtu, smaku czy nazwy był zawsze tam gdzie jest potrzebny. I chociaż upieczony chleb ni

  • Chlebek weselny

    Na wspólną radość, na chleb powszedni, na poranne otarcie oczu w blasku słonecznym, na nieustające sobą zdziwienie, na gniew, krzywdę i przebaczenie wybieram Ci

  • Chleb z koprem włoskim

    Ci co mnie znają doskonale wiedzą ,że nie trzeba mnie zbyt długo namawiać na upieczenie chleba, szczególnie kiedy zapraszają do jego upieczenia Ala i Atina . O

  • Chlebek bananowy

    Zapraszam na przepis, który jest jednym z popularnych w Stanach Zjednoczonych, znany jako 'Banana Bread' Składniki: 2 dojrzałe banany 50 ml oleju 200g mąki psze

  • Chrupki chleb owsiany

    Zastanawiając się, co upiec na World Bread Day, uznałam, że to dobry moment na kolejne poszukiwania udanego przepisu na chleb chrupki. Niestety moje poprzednie

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
wiosenka27
2014/10/16 21:05:23
Wspaniały bochenek:)
-
margot11
2014/10/16 21:23:05
Aaaaaaaaaaaaaaaaa jaki elegancki chleb godny święta
Ja też upiekłam ,ale nie zdążyłam zdjęć zrobić , no nic czasami tak bywa
Jutro zrobię
-
2014/10/16 21:32:43
Alu nie przesadzaj z tym zachwytem, bo chleb owszem smaczny a że malutki to szybko znika i okazuje się ,że nie ma czego fotografować i te zdjęcie jakieś takie jak nie moje....Chyba na wieczór staję się kapryśna :)
-
ogrodybabilonu
2014/10/16 22:20:15
Fantastyczny bochenek! Miło świętować w Takim towarzystwie :) Pozdrawiam
-
2014/10/17 12:03:29
Lekko piwny ... bardzo lubię piwo w chlebie ... jako napój niekoniecznie:) pozdrawiam
-
majanaboxing
2014/10/17 14:46:43
Cudowny jest Beatko!
Jak fajnie, że tu jesteś kochana . Ściskam :*
-
margot11
2014/10/17 19:12:19
Nie marudź
Zdjęcie nie najgorsze ,a skład mercedesowy!
-
Gość: , *.195-178.cust.bluewin.ch
2014/10/21 08:41:32
No juz myslalam ze sie nie pojawisz:)) pozdrawiam serdecznie:*
-
Gość: piegusek1976, *.adsl.inetia.pl
2014/10/21 22:02:25
piwo i kasza duet idealny :) nie marudź wszystko wygląda wspaniale :)
-
Gość: Konczi i Szpileczka, *.215.198.209-internet.zabrze.debacom.pl
2014/10/30 08:36:54
Jest mało lepszych rzeczy niż swieży domowy chlebek z masełkiem.
-
Gość: amber, *.adsl.inetia.pl
2014/11/11 13:11:37
Przepięknie Ci się upiekł!
Pozdrawiam ciepło Beatko.
-
Gość: zorra, *.red-83-52-246.dynamicip.rima-tde.net
2014/11/13 09:28:18
Love the crumb! Thank you for participating in <a href="www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2014>World Bread Day 2014</a>!
-
2015/01/29 15:40:11
Chlebek wygląda bardzo apetycznie, wydaje mi się, że nawet dieta dla cukrzyka na takie cudeńko mi pozwoli. Dzięki wielkie za przepis na pewno wypróbuję i podzielę sie z innymi cukrzykami :)