Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Blog > Komentarze do wpisu

Królewska konfiturka

 

O różach napisano wiele wspaniałości i nie jest to dziwne, ponieważ badania paleobiologów dowodzą, że róże pojawiły się na ziemi około 40 milionów lat temu. Pomyślałam, że może warto przy okazji wspomnieć i o naszym polskim największym naturalnym zbiorowisku różnych gatunków dzikich róż a znajdującym się w okolicach Sandomierza, gdzie na łupkowatych skałach Gór Pieprzowych, rośnie aż 12 gatunków dzikich róż. Mnie do zaprezentowania iście królewskiej konfitury, która jak żadna inna wspaniale uzupełnia smak pączków wyjątkowo zauroczyła i zainspirowała róża rdzawa(Rosa rubiginosa). Wspomnę tylko, że ta niepozorna róża, to bardzo charakterystyczny gatunek ze względu na wydzielanie olejków eterycznych o intensywnym zapachu jabłek. Po roztarciu płatka w palcach, wiedziałam, że muszę mieć ten czar w słoiku, i tak powstało idealne połączenie popularnej w całej Polsce dzikiej róży(Rosa canina) i zielonego kwaskowego jabłka. Naprawdę coś wspaniałego. Lżejsze i bardziej subtelne w smaku, nie przytłacza a wręcz przeciwnie , podbija smak drożdżowego pączka co czyni go nieprzesłodzonym, wręcz idealnym.

Składniki:

  •          2 szklanki pokrojonych w paseczki płatków róży
  •          800 g cukru
  •          Sok z 1 cytryny
  •          2 obrane i starte na tarce zielone jabłka
  •          3 szklanki wody

    

Oczyszczone płatki róży pozbawiamy gorzkiej białej nasady i kroimy na paseczki.
 Przekładamy do garnka( byle nie aluminiowy), dodajemy wiórki startego jabłka, cukier i sok z cytryny. 
Podlewamy wodą i całość doprowadzamy do wrzenia.
Gdy cukier się rozpuści, zmniejszamy ogrzewanie i gotujemy na  małym ogniu około 40-45 minut.
Gorące przekładamy do małych wyparzonych, osuszonych słoików, zamykamy i ustawiamy na denku, przykrywając kocykiem i pozostawiając do ostudzenia.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
     

 

wtorek, 09 czerwca 2015, szarlotek

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
wiosenka27
2015/06/09 18:03:02
Iście królewska:)
-
ogrodybabilonu
2015/06/09 20:00:31
Wspaniała! Miło, że Jesteś :)
-
mikimama
2015/06/09 20:44:18
Cudowna konfitura!
-
Gość: karmel-itka, *.icpnet.pl
2015/06/09 21:31:54
wspaniała! i jak uroczo podana :)
-
Gość: Grażyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/06/09 23:22:52
Jeżeli z jabłkiem, to muszę zrobić :) Jak miło zobaczyć znów wpis u Ciebie :)
-
Gość: Grażyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/06/09 23:24:19
Jeżeli z jabłkiem, to muszę zrobić :) Jak miło zobaczyć znów wpis u Ciebie :)
-
Gość: nobleva, *.range86-166.btcentralplus.com
2015/06/10 00:40:15
Szarlotku, jak miło się Ciebie znów czyta! Miód! ... znaczy konfitura :)
-
2015/06/10 07:57:55
Wspaniale musi smakować :)
-
Gość: Kasia, *.toya.net.pl
2015/06/10 10:08:25
do tej pory robiłam jedynie płatki ucierane z cukrem lub syrop. taka konfitura musi być przepyszna :) jeśli uda mi się jeszcze nazbierać róż, z pewnością spróbuję
-
Gość: Evi, *.sileman.net.pl
2015/06/10 10:08:27
To połączenie to strzał w dziesiątkę :)
-
2015/06/10 20:11:02
Cudo .... i zasługuje na miano królewskiej:)
-
Gość: Zielonista, *.static.ip.netia.com.pl
2015/06/17 18:12:03
Nieziemsko:) Jak zresztą zwykle u Ciebie;)
-
majanaboxing
2015/06/20 23:15:42
Świetna konfiturka!
I tak się cieszę, że jesteś tu znowu Szarlotko!
Pozdrawiam ciepło. :)
-
mag-43
2015/06/21 11:30:19
pyszota a do tego na pewno pięknie pachnie, no i wygląda
-
taorminaa
2015/07/15 20:02:12
Smaczne :-)
-
gin86
2015/08/26 12:27:40
Ależ to cudeńko musiało pachnieć... :)
-
taorminaa
2015/09/04 15:24:40
Bardzo dobrze to wygląda :-)
-
Gość: Grażyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/10/10 19:53:18
Szkoda, że przegapiłam ten przepis w sezonie... Zapamiętam na przyszły rok :)
Pozdrawiam ciepło :)
-
Gość: Gosia, *.icpnet.pl
2015/12/10 16:35:29
Brzmi wspaniale, na wiosnę z pewnością sprawdzę :)
-
Gość: smacznetorty.pl, *.internetdsl.tpnet.pl
2016/04/01 13:10:46
Naprawdę super blog! I ten przepis jest genialny :) Myślała Pani kiedyś o założeniu własnej cukierni? U nas w smacznetorty.pl też zaczęło się od zwykłego hobby ;) Proszę to przemyśleć, bo może Pani robić smakołyki na ogromną skalę! Pozdrawiamy :)