| < Lipiec 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
*
Autorka
Lekarstwo na chandrę
W chwilach wytchnienia
Z czterech stron świata
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
poniedziałek, 17 marca 2014

Skoro nie jest mi dzisiaj dane hasanie w zielonych rajtuzach w rytm skocznej muzyki w towarzystwie zielonego napoju i ulubionego faceta to na pociechę zaprezentuję wytrawne ciasto z młodą pokrzywą, która jak wiadomo ma nadzwyczajną moc.  A żeby tradycji stało się zadość to przepis obowiązkowo musi znaleźć się w tegorocznej akcji przywołującej wiosnę i bawiącej się w naszych kuchniach zielenią we wszystkich jej soczystych odcieniach.

 

Zielono mi!, pinkcake.blox.pl,trochę inna cukiernia


Składniki:

Forma 20/9/6,5

·         100g młodych pokrzyw*

·         60g suszonych pomidorów z oleju

·         150g mąki pszennej

·         100ml oleju

·         100ml mleka zwierzęcego lub roślinnego

·         3 jajka

·         1 łyżka proszku do pieczenia

·         Sól, pieprz

·         Ulubione zioła do dosmaczania np. tymianek, rozmaryn, mięta, róża, gałka muszkatołowa, skórka z cytryny

* Przy starszych egzemplarzach zrywamy 3-4 górne listki.

 

Pokrzywę myjemy, osuszamy i siekamy na drobniejsze kawałki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo do miksowanych jajek z mlekiem i olejem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami. Na końcu dodajemy posiekaną pokrzywę, pomidory i opcjonalnie łyżkę bardzo drobno posiekanych orzechów lub migdałów.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 `C.

Formę smarujemy margaryną i obsypujemy grubo mielonymi orzechami, migdałami lub bułką tartą. Wlewamy ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do pieca na około 45 minut.

Źródło przepisu przed zmianami: Saveurs-magazine

poniedziałek, 10 lutego 2014

 

Kolejny klasyk dla wszystkich tych, którym brak czasu nie pozwala rozwinąć kulinarnych skrzydeł. Sam w sobie prosty i smaczny z ogromną możliwością dostosowania do własnych smakowych upodobań.

Przepis bierze udział w kulinarnej zabawie prowadzonej przez Majanę a której sponsorem jest ZT Kruszwica S.A.

Smakowita Pajda –roślinny smalczyk o smaku jabłka z cebulką zaskoczył mnie delikatnym aromatem i cudowną chrupkością jabłkowych skwarek.

 




Składniki:

( 2 sztuki)

Ciasto

·         140g mąki pszennej

·         80g mąki razowej (wedle uznania- pszenna lub żytnia)

·         2 łyżki smalczyku roślinnego -Smakowita pajda o smaku jabłka z cebulką

·         1 łyżeczka soli

·         125 ml wody

Nadzienie

·         130 g kremowego koziego sera

·         2 łyżki koziego mleka

·         2 łyżki smalczyku roślinnego-Smakowita pajda o smaku jabłka z cebulką

·         2 czerwone cebule

·         1 jabłko

·          Garść orzechów włoskich

·         Tymianek suszony -1 łyżeczka

·         Tymianek świeży –kilka gałązek

·         Pieprz młotkowy

Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Gdyby było zbyt suche, to dodajemy odrobinę wody a zbyt mokre –mąkę. Owijamy w ściereczkę i odstawiamy na 30 minut.

Cebulę kroimy w krążki. Dwie łyżki smalczyku roślinnego rozpuszczamy na patelni i krótko podsmażamy na nim cebulę uważając by jabłkowe skraweczki nie uległy przypaleniu.

Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w cienkie półplasterki.

Ciasto dzielimy na dwie części. Podsypując delikatnie mąką wałkujemy owale. Placki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy serem kozim wymieszanym z mlekiem i suszonym tymiankiem.  Rozkładamy jabłkowe półplasterki i podsmażoną cebulkę. Oprószamy pieprzem, posiekanym świeżym tymiankiem i orzechami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika-grzałka góra/dół -środkowy poziom, temperatura 220`C na 20-30 minut, pilnując by podpłomyki zbytnio się nie zrumieniły.

środa, 05 lutego 2014

Prezentowane dzisiaj ciasteczka to jeden z prostszych przepisów, który nie wymaga od nas nawet posiadania robota, bo ciasto można wymieszać w misce i zagnieść ręcznie. To naprawdę nie jest skomplikowana czynność a całość przygotowania łącznie z pieczeniem to zaledwie 25 minut. Ciastka są po prostu pyszne i jak ktoś myśli, że takie cuda to tylko nadają się do piwa, to ja się z tym nie zgadzam, bo od bardzo dawna wykorzystywano zioła w wypiekach, podnosząc ich smakowitość i wartość odżywczą. A przy okazji jest to kolejny przepis dla osób na diecie eliminującej mleko i jajka.

Polecam! 

Przepis bierze udział w kulinarnej zabawie prowadzonej przez Majanę a której sponsorem jest ZT Kruszwica S.A.

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie….. Trudnością zdobycia:)


Składniki:

/30 sztuk/

·         0, 5 kubka ( 125 ml) mąki pszennej

·         0, 5 kubka (125 ml) mąki orkiszowej

·         0, 5 opakowania ( 60g) Smakowitej pajdy z ziołami*

·         1 łyżka (15 ml) mieszanki ziołowo-kwiatowej ( np., lawenda, nagietek, tymianek, oregano, pietruszka, pokrzywa)

·         0, 5 łyżeczki ( 2, 5 ml) soli

·         1/4 łyżeczki( 1, 2ml) sody oczyszczonej

·         2 łyżki mleka roślinnego ( 30 ml)

·         1 łyżka koncentratu soku jabłkowego ( 15 ml)

Przygotowanie:

W misie robota wymieszać ze sobą wszystkie składniki, wyrabiając ciasto o konsystencji kruszonki.  Zagnieść i uformować w kulę.  Rozwałkować ciasto pomiędzy dwiema foliami na placek o grubości około 3 mm i wycinać radełkiem kwadraty o boku 3, 5 cm.

Piekarnik nagrzać do 180`C. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 12 minut. Ostudzić.

*,, Smakowita Pajda – smalczyk roślinny’’ skomponowany został z tłuszczy roślinnych (słonecznikowy, rzepakowy, palmowy, kokosowy) oraz ziół.

Tagi: bez jajek
17:03, szarlotek , ciastka
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 03 lutego 2014

Chociaż zapach smażonych ciastek gości w moim domu już od jakiegoś czasu, to jakoś nie miałam okazji zaprezentować tegorocznych smażalniczych poczynań. Oczywiście nie podejmę się dyskusji, co jest lepsze pączki czy faworki, bo lubimy zarówno jedne jak i drugie zatracając się, co i rusz w ich smaku. Dzisiejsza propozycja to taka odmiana znanych nam wszystkim z dzieciństwa miniaturowych pączków na proszku do pieczenia. Genialne w swojej prostocie i jakże odmienne w swoim wyglądzie od pączkowych liliputków. Idealne dla osób na diecie eliminującej mleko i jajka. Polecam!

Składniki:

·         400 g mąki pszennej

·         1 szklanka świeżego soku z pomarańczy

·         50 g margaryny roślinnej

·         20 g cukru pudru

·         0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

·         Starta skórka z 2 pomarańczy

·         Starta skórka z 1 cytryny

·         Brązowy cukier do smaku

·         Olej do smażenia

Połączyć ze sobą składniki na ciasto i zagnieść ręcznie lub robotem miękkie, gładkie ciasto. Owinąć je w folią spożywczą lub przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.

W tym czasie zetrzeć umyte i osuszone skórki z owoców cytrusowych łącząc je np. z dwiema łyżkami drobnego brązowego cukru.

Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokątny placek o grubości około 4 mm i rozprowadzić na nim połowę mieszanki cytrusowo cukrowej.

Zrolować przeciwległe krawędzie do środka i pokroić ostrym nożem na 1 cm plastry, formując z ciasta zgrabne serca. To samo zrobić z drugą częścią ciasta.

W małym rondelku rozgrzać olej i smażyć na raz po kilka sztuk, pilnując by usmażone ciastka były z wierzchu złociste i chrupiące a w środku mięciutkie. Odsączać na bibule. Można też lekko oprószyć je cukrem pudrem.

Czas przechowywania - Maksymalnie jeden dzień.

 Interpretacja przepisu Moniki z IL Pappamondo-DOLCI DI CARNEVALE: i ficcanasi umbri
Tagi: bez jajek
14:44, szarlotek , ciastka
Link Komentarze (7) »
środa, 11 grudnia 2013

Zachciało mi się pierników. Takich zwykłych mięciutkich, przepełnionych korzennym aromatem, idealnych do kubka gorącej herbaty. Wieczorna zachcianka. Niby nic a jednak myśl o piernikach potrafi być męcząca, kiedy trzeba wykazać trochę cierpliwości, by ciasto nabrało cudnego smaku, poprzez kilkunastogodzinne schładzanie w lodówce. Moja piernikowa zachcianka. Zachcianka ucząca cierpliwości……

Sowie pierniki, to moja propozycja do VII Festiwalu Pierniczków

f

Składniki:

·         135 g margaryny lub masła

·         80 g cukru pudru

·         90 g miodu

·         4 łyżki ulubionej konfitury np. pomarańczowej

·         1 jajko

·         385 g mąki pszennej

·         1 łyżeczka sody (5ml)

·         1/8 łyżeczki soli

·         1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

·         1, 5 łyżeczki mielonego imbiru

·         3/4 łyżeczki mielonego kardamonu

·         1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

·         0, 5 łyżeczki mielonych goździków

·         0, 5 łyżeczki mielonego cynamonu

·         0, 5 łyżeczki kakao

W rondelku o grubym dnie podgrzewamy na małym ogniu tłuszcz, cukier, miód, konfiturę i przyprawy. Często mieszamy.Po rozpuszczeniu cukru i uwolnieniu się aromatu, zestawiamy z ognia do przestudzenia na około 30 minut.

Mąkę mieszamy z sodą i przesiewamy.

Do ostudzonej miodowej masy wbijamy jajko i mieszając wsypujemy połowę mąki. Kiedy składniki połączą się ze sobą, wsypujemy drugą część mąki i wyrabiamy trochę lepiące ciasto.  Gładkie ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez noc w lodówce.

Ciasto dłużej schładzane, będzie wymagało przed zagnieceniem wcześniejszego wyjęcia z lodówki, aby stało się bardziej elastyczne.

Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część wałkujemy pomiędzy foliami na grubość 2-3 mm starając się jak najmniej podsypywać je mąką. Wycinamy dowolne kształty lub tworzymy takie proste sowy jak na zdjęciach poniżej.

Piekarnik nagrzewamy do 180 `C. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 10-12 minut.

Tagi: pierniczki
23:31, szarlotek , ciastka
Link Komentarze (18) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 108