| < Lipiec 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
*
Autorka
Lekarstwo na chandrę
W chwilach wytchnienia
Z czterech stron świata
Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
wtorek, 09 czerwca 2015

 

O różach napisano wiele wspaniałości i nie jest to dziwne, ponieważ badania paleobiologów dowodzą, że róże pojawiły się na ziemi około 40 milionów lat temu. Pomyślałam, że może warto przy okazji wspomnieć i o naszym polskim największym naturalnym zbiorowisku różnych gatunków dzikich róż a znajdującym się w okolicach Sandomierza, gdzie na łupkowatych skałach Gór Pieprzowych, rośnie aż 12 gatunków dzikich róż. Mnie do zaprezentowania iście królewskiej konfitury, która jak żadna inna wspaniale uzupełnia smak pączków wyjątkowo zauroczyła i zainspirowała róża rdzawa(Rosa rubiginosa). Wspomnę tylko, że ta niepozorna róża, to bardzo charakterystyczny gatunek ze względu na wydzielanie olejków eterycznych o intensywnym zapachu jabłek. Po roztarciu płatka w palcach, wiedziałam, że muszę mieć ten czar w słoiku, i tak powstało idealne połączenie popularnej w całej Polsce dzikiej róży(Rosa canina) i zielonego kwaskowego jabłka. Naprawdę coś wspaniałego. Lżejsze i bardziej subtelne w smaku, nie przytłacza a wręcz przeciwnie , podbija smak drożdżowego pączka co czyni go nieprzesłodzonym, wręcz idealnym.

Składniki:

  •          2 szklanki pokrojonych w paseczki płatków róży
  •          800 g cukru
  •          Sok z 1 cytryny
  •          2 obrane i starte na tarce zielone jabłka
  •          3 szklanki wody

    

Oczyszczone płatki róży pozbawiamy gorzkiej białej nasady i kroimy na paseczki.
 Przekładamy do garnka( byle nie aluminiowy), dodajemy wiórki startego jabłka, cukier i sok z cytryny. 
Podlewamy wodą i całość doprowadzamy do wrzenia.
Gdy cukier się rozpuści, zmniejszamy ogrzewanie i gotujemy na  małym ogniu około 40-45 minut.
Gorące przekładamy do małych wyparzonych, osuszonych słoików, zamykamy i ustawiamy na denku, przykrywając kocykiem i pozostawiając do ostudzenia.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
     

 

czwartek, 16 października 2014

 

Światowy dzień chleba, to dzień obok którego nie mogę przejść obojętnie. Długo zastanawiałam się co bym chciała upiec i ciągle nie mogłam się zdecydować aż przypomniał mi się malutki chlebek niezwykłej pasjonatki wypieków-Mirabbelki .  Pomyślałam ,że śmiało można wykorzystać go jako bazę pod lekko piwny chlebek z dodatkiem kaszy jęczmiennej i sezamu. Wyszedł  dokładnie taki  jaki mi się zamarzył …Gorący, aromatyczny i pyszny.

zaczyn:   

  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 45g letniej wody
  • 90g mąki pszennej

Składniki zaczynu wymieszać i pozostawić do przefermentowania przez noc. ,Zaczyn powinien przyrosnąć około 4-krotnie.

  • 30g drobnej kaszy jęczmiennej
  • 150g zimnej wody

 Kaszę zalać woda i ugotować na gęsto. Schłodzić

ciasto:

  • 150ml zimnej wody
  • 150ml piwa
  • 4500g mąki pszennej o dużej zawartości białka np. 550
  • 1,5 łyżeczka soli
  • zaczyn
  • schłodzona kasza
  • ziarna sezamu

Rozmieszać mąkę z wodą i piwem. Odstawić na 15 minut.

Wyrabiać robotem lub ręcznie około 15 minut, aż ciasto będzie bardzo gładkie. Dodać przefermentowany zaczyn, sól i wyrabiać dalej z rozdrobniona kaszą.. Masa będzie bardzo wilgotna i lepiąca.

Przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski i zostawić do wyrośnięcia na około  3 i pół godziny, tak by się mocno napuszyło, ale jeszcze nie podwoiło swojej objętości.

 W trakcie wyrastania po 30, 60 i 90 minutach odgazować, tzn. rozpłaszczyć i starać się formować w kulę, dzięki czemu wzmocnimy strukturę ciasta

Ciasto posypać mąką i wyłożyć na omączony blat. Lekko wyrobić,jak trzeba to podsypać mąką i uformować okrągły lub owalny  bochenek. , Przykryć folią i odstawić na 15 minut.

 Bochenek spryskać wodą lub słodkim piwem i obsypać  sezamem. Stroną wysypaną ułożyć w koszyku do wyrastania. Koszyk przykryć szczelnie torbą foliową i odstawić do wyrastania na 2 do 3 godzin. Ciasto nie przyrośnie podwójnie, ale stanie się bardzo puszyste.

Jeżeli pieczemy na kamieniu, to przynajmniej 45 minut przed włożeniem chleba musimy nagrzać piekarnik. Temperatura pieca 220°C.

Chleb przed pieczeniem ułożyć na kawałku papieru i naciąć ostrym nożem.

Piec 40-45 minut aż do zbrązowienia. Ostudzić na kratce.

środa, 15 października 2014

 

 

15 październik, to dzień, w którym, jak co roku łączę się ze wszystkimi, którym bliska jest idea przyjaznego propagowania walki z rakiem piersi.EUROPA DONNA i jej kampania to bardzo cenne źródło informacji o badaniach profilaktycznych i o tym jak duży wpływ na zdrowie piersi ma nasz styl życia. Dzięki akcji Różowy tydzień miałam wyjątkową możliwość poznania jak bliskie jest wam zagadnienie profilaktyki i chęć propagowania zdrowego stylu życia. I za to wszystkim jeszcze raz bardzo dziękuję. Dla mnie ta październikowa data jest szczególnie wyjątkowa, bo dodatkowo przypomina, że mam obok siebie kogoś, kto nie czmychnie na myśl o ewentualnej chorobie i związanych z tym trudnościach.

I tradycyjnie, jak co roku, przepis w jednym z odcieni różu. Ciasto nie jest trudne. Jego wykonanie to max. 1,5 godziny. Sami możecie zadecydować, jaki będzie miało smak i jakimi ozdobicie je owocami. Pieczenie to niesamowita frajda, dzięki któremu każdy może optymistycznie spojrzeć na kolejny dzień.

                                                                                    

Składniki:

Plastyczna masa czekoladowa

·         100g ciemnej czekolady

·         50 ml płynnego miodu

·         100ml cukru pudru

Stapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dodajemy płynny miód i przesiany cukier puder. Dokładnie mieszamy wyrabiając plastyczną masę. Przechowujemy w temperaturze pokojowej

Masa może stwardnieć, ale pod wpływem ciepła dłoni, ponownie stanie się plastyczna. Wałkujemy ją pomiędzy foliami podsypując cukrem pudrem.

Ciasto

·         6 dużych jajek

·         250 ml drobnego cukru

·         100ml mąki pszennej

·         100ml mąki ziemniaczanej

·         50 ml kakao

·         1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

·         Cukier puder do podsypywania

Ubijamy jaja z cukrem na puszysty krem. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie łączymy.

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Blachę uniwersalną wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Lekko uderzamy blachą o stół by pozbyć się z ciasta pęcherzy powietrza. Pieczemy około 15 minut.

Po upieczeniu przekładamy na drugi arkusz papieru ( do góry nogami, tak jak przy roladzie, posypując ciasto cukrem pudrem) Delikatnie zdejmujemy papier, na którym piekło się nasze ciasto i przykrywamy kolejnym czystym arkuszem pamiętając o podsypaniu cukrem pudrem. Owijamy luźno ciasto wokół wałka i przykrywamy ściereczką, aby nie utracić wilgoci

 

     

 

Masa

·         300 ml puree z czarnej porzeczki ( lub inny przecier owocowy– można również użyć owoców mrożonych)

·         350 ml serka śmietankowego do serników

·         100 ml śmietany do ubijania

·         Ewentualnie cukier do smaku

Ser dokładnie wymieszać z przecierem owocowym i ubitą śmietaną.

Dodatkowo:

  • Świeże owoce: truskawki, jagody, maliny
  • jadalne kwiaty
  • listki melisy
  • cukier puder

 

Przygotowanie

Ciasto podzielić na 4 równe pasy. Rozsmarować nadzienie i zwijać jak roladę, przeznaczając 3 części na spodnią warstwę i 1 na górną. Warto każdą rolkę owinąć ściśle folią spożywczą i wstawić na min. 30 minut do lodówki, aby masa serowa stężała a ciasto utrzymało zgrabną formę.

Rozwałkować plastyczną czekoladę pomiędzy foliami na cieniutkie pasy wyższe od rolek ciasta o około 1-1,5 cm. Położyć ciasto na paterze ustawiając mniejsza rolkę na większej i obłożyć pasami czekolady. Ponownie zabezpieczyć pasami foli i schłodzić.Pozostałą masę serową rozsmarować po wierzchu ciasta i obłożyć owocami, jadalnymi kwiatami i listkami melisy. Oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.

Przepis powstał na podstawie  publikacji w Kevyt Kokki - kevät 2009

poniedziałek, 17 marca 2014

Skoro nie jest mi dzisiaj dane hasanie w zielonych rajtuzach w rytm skocznej muzyki w towarzystwie zielonego napoju i ulubionego faceta to na pociechę zaprezentuję wytrawne ciasto z młodą pokrzywą, która jak wiadomo ma nadzwyczajną moc.  A żeby tradycji stało się zadość to przepis obowiązkowo musi znaleźć się w tegorocznej akcji przywołującej wiosnę i bawiącej się w naszych kuchniach zielenią we wszystkich jej soczystych odcieniach.

 

Zielono mi!, pinkcake.blox.pl,trochę inna cukiernia


Składniki:

Forma 20/9/6,5

·         100g młodych pokrzyw*

·         60g suszonych pomidorów z oleju

·         150g mąki pszennej

·         100ml oleju

·         100ml mleka zwierzęcego lub roślinnego

·         3 jajka

·         1 łyżka proszku do pieczenia

·         Sól, pieprz

·         Ulubione zioła do dosmaczania np. tymianek, rozmaryn, mięta, róża, gałka muszkatołowa, skórka z cytryny

* Przy starszych egzemplarzach zrywamy 3-4 górne listki.

 

Pokrzywę myjemy, osuszamy i siekamy na drobniejsze kawałki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo do miksowanych jajek z mlekiem i olejem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami. Na końcu dodajemy posiekaną pokrzywę, pomidory i opcjonalnie łyżkę bardzo drobno posiekanych orzechów lub migdałów.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 `C.

Formę smarujemy margaryną i obsypujemy grubo mielonymi orzechami, migdałami lub bułką tartą. Wlewamy ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do pieca na około 45 minut.

Źródło przepisu przed zmianami: Saveurs-magazine

poniedziałek, 10 lutego 2014

 

Kolejny klasyk dla wszystkich tych, którym brak czasu nie pozwala rozwinąć kulinarnych skrzydeł. Sam w sobie prosty i smaczny z ogromną możliwością dostosowania do własnych smakowych upodobań.

Przepis bierze udział w kulinarnej zabawie prowadzonej przez Majanę a której sponsorem jest ZT Kruszwica S.A.

Smakowita Pajda –roślinny smalczyk o smaku jabłka z cebulką zaskoczył mnie delikatnym aromatem i cudowną chrupkością jabłkowych skwarek.

 




Składniki:

( 2 sztuki)

Ciasto

·         140g mąki pszennej

·         80g mąki razowej (wedle uznania- pszenna lub żytnia)

·         2 łyżki smalczyku roślinnego -Smakowita pajda o smaku jabłka z cebulką

·         1 łyżeczka soli

·         125 ml wody

Nadzienie

·         130 g kremowego koziego sera

·         2 łyżki koziego mleka

·         2 łyżki smalczyku roślinnego-Smakowita pajda o smaku jabłka z cebulką

·         2 czerwone cebule

·         1 jabłko

·          Garść orzechów włoskich

·         Tymianek suszony -1 łyżeczka

·         Tymianek świeży –kilka gałązek

·         Pieprz młotkowy

Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Gdyby było zbyt suche, to dodajemy odrobinę wody a zbyt mokre –mąkę. Owijamy w ściereczkę i odstawiamy na 30 minut.

Cebulę kroimy w krążki. Dwie łyżki smalczyku roślinnego rozpuszczamy na patelni i krótko podsmażamy na nim cebulę uważając by jabłkowe skraweczki nie uległy przypaleniu.

Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w cienkie półplasterki.

Ciasto dzielimy na dwie części. Podsypując delikatnie mąką wałkujemy owale. Placki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy serem kozim wymieszanym z mlekiem i suszonym tymiankiem.  Rozkładamy jabłkowe półplasterki i podsmażoną cebulkę. Oprószamy pieprzem, posiekanym świeżym tymiankiem i orzechami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika-grzałka góra/dół -środkowy poziom, temperatura 220`C na 20-30 minut, pilnując by podpłomyki zbytnio się nie zrumieniły.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 108