| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
*
Autorka
Lekarstwo na chandrę
W chwilach wytchnienia
Z czterech stron świata
Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
piątek, 15 maja 2009

ciasteczka kokosowe

 

Kolejne wariacje na temat …….Kokosanek, otoczonych chrupiącą skorupką z jeszcze bardziej mięciutkim, kokosowym środkiem prawdziwe „kokosmaczki” doskonałe do popołudniowej herbaty i ciekawej książki. Przepis rodzinny.
Składniki na 8 dużych ciastek:

 

    1 szklanka wiórków kokosowych
    0, 5 szklanki płatków kokosowych
    10 g miałkiego cukru
    2 białka jaj /najlepiej ubijają się białka przechowywane w lodowce przez trzy dni/
    2 łyżki syropu kokosowego

Nagrzać piekarnik do 180 stopni i wyłożyć blaszkę do pieczenia woskowanym papierem. Sypkie składniki wymieszać w misce, odstawić na bok. Białka ubić na sztywno. Domieszać suche produkty do piany delikatnie mieszając. Na końcu dodać syrop kokosowy. Gdyby masa była zbyt lejąca można dodać więcej wiórek. Wykładać ciasto gałkownicą do lodów na blachę, pamiętając o odstępach pomiędzy „ kokosmaczkami”. Można tez formować małe kulki, pamiętając o skróceniu czasu pieczenia o 5 minut. Wstawić blaszkę do piekarnika na niższy poziom na 15 minut, lub do czasu zrumienienia. Złociste ciastka wyjąc i przełożyć na kratkę do ostudzenia.

 

 

ciastka kokosowe

Smacznego:)

Tagi: kokos
07:51, szarlotek , ciastka
Link Komentarze (2) »

ciemny chleb


Pierwszy z moich ciemnych chlebków. Ciasto na chleby pszenno żytnie i razowe powinno być ukwaszone. Proponuję by zamiast zaczynu użyć domowego żurku z butelki ( do kupienia w sklepach spożywczych). Ciasto wyrabiam w automacie, następnie formuję właściwy bochenek i wypiekam w piekarniku. Chlebek jest pyszny, mięciutki, sprężysty w środku, z delikatną chrupiącą skórką i osiągalny dla każdego. Znakomity przepis zaczerpnięty z netu, dzięki uprzejmości polskich młynów.


Składniki na duży bochenek:

    240 ml wody
    100 ml żurku
    0, 5 dużej miarki oleju
    1 mała miarka soli
    1 duża miarka cukru
    340 g mąki pszennej
    60 g mąki żytniej
    120 g mąki razowej
    1 mała miarka drożdży suchych lub 10 g świeżych

Do formy automatu wlać wodę, żurek, olej a następnie dodać sól i cukier. Wszystkie mąki wymieszać ze sobą i przesypać do maszyny. Na wierzch wsypać drożdże i włączyć automat na program Nr. 3, średnie przyrumienienie skórki i średnią wagę bochenka. Chlebek będzie przygotowywany przez 2: 32 minuty ( zagniatanie – spoczywanie - wyrastanie) a następnie pieczony przez 1: 10 minut. Proponuję wyjąc ciasto z automatu po 2: 00 godzinach, uformować owalny bochenek, odstawić, aby jeszcze wyrósł, posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka lub śmietanki. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni. Piec 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec około 30 – 35 minut.


Uwagi:
Do chleba można dodawać dodatki smakowe po usłyszeniu sygnału z automatu. Przykłady do zastosowań:
o    Oliwki – 90 gram lub
o    Skwarki – 100 gram lub
o    2 ząbki czosnku lub
o    1 mała cebula lub
o    Zioła: majeranek, bazylia, zioła prowansalskie po 1, 5 dużej miarki
o    Koncentrat pomidorowy 1 duża łyżka lub
o    Orzechy po 40, 50 gram
o    Błonnik jabłkowy ok. 15 – 20 gram
o    Rodzynki 60 – 100 gram
o    Lub kminek, estragon, mak, ziarno sezamu, słonecznika, dyni po 60 -70 gram

Smacznego :)

czwartek, 14 maja 2009


Chodzą za mną ….Wszystko nimi pachnie …… mam obsesyjny apetyt na …… kokosanki. Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku, takie przepyszne.  No cóż, tak się zdarza wszystkim łasuchom, jednak większość przepisów bazuje na jajach a ja znów, mam w lodówce tylko białka…….. I narastający apetyt. Więc stwierdziłam, że będą inne niż zwykle i upiekłam osiem wielce satysfakcjonującej wielkości ciasteczek na wzór klasycznego ciasta makaronikowego.

ciastka kokosowe

Składniki na 8 sztuk:
    2 białka
    80 – 100 g cukru pudru
    Około 1,5 ( 150 g ) szklanki wiórków kokosowych
    Sok ½ małej cytryny

Do dekoracji:
    30 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki śmietanki
    Wiórki kokosowe

Oziębione białko ubić na pianę, stopniowo dodając cukier i sok z cytryny. Do ubitej piany dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać ciasto łyżką do nakładania lodów, zostawiając większe odległości między ciastkami. Piec 15 – 20 minut pilnując, aby się za mocno nie przyrumieniły.

Po upieczeniu, zdjąć z blachy i przełożyć na kratkę do ostudzenia. Rozpuścić czekoladę dodając śmietankę, wymieszać i rozsmarować na ciasteczkach obsypując je wiórkami.

Smacznego.

Tagi: kokos
20:18, szarlotek , ciastka
Link Dodaj komentarz »

krem z borówkami

Na dobry początek - champagne sabayon. Przepyszny deser podawany na ciepło a najlepszy ze świeżymi borówkami i domowymi herbatnikami. Przepis zaczerpnięty z kuchni francuskiej.

Składniki:

  • 425 g borówki amerykańskiej ( jagód)
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki białego wina musującego

Wykonanie:

Rozłożyć borówki do pucharków i schłodzić w lodówce. Do naczynia ustawionego nad garnkiem z gotującą się wodą ( na parze) wsypać cukier,żółtka, wlać szampan i ubijać energicznie na gęstą, puszystą, gładką masę.
Zalać nią borówki i natychmiast podawać z domowymi herbatnikami.
Smacznego :)

Tagi: deser jagody
19:56, szarlotek , desery
Link Komentarze (2) »
piątek, 08 maja 2009

Postanowiłam powołać do życia Charlotte z jej cukierniczymi kreacjami tworzonymi w iście piekielnej kuchni*. Być może zabrzmi to banalnie, ale korzystając z gościnności na blogach kulinarnych zapragnęłam podzielić się moimi skromnymi dokonaniami na tym polu. Miło by było, stać się inspiracją dla innych twórców, kulinarii... ale na razie to te wszystkie spotkania na pysznych blogach, uświadomiły mi, że też posiadam dwie ręce, a o fantazję trzeba dbać pobudzając ją nieustannie do działania. Mam nadzieję, że dzięki pomysłom i sugestiom ze strony wytrawnych Blogowiczek poprawię swoje umiejętności pieczenia i gotowania. Jednocześnie liczę, że moje malutkie kreacje zainspirują innych początkujących blogowiczów traktujących kucharzenie, jako hobby i relaks w pogoni dnia codziennego. Jednak na szczególne podziękowania zasługują, wszyscy ci, którzy zdradzają swoje najlepsze przepisy na desery, ciasta, potrawy mięsne i rybne oraz wszelkiego rodzaju przekąski a dzięki którym będę mogła brać czynny udział w międzynarodowym przeglądzie kultury i sztuki kulinarnej.

 

 

 

 

*piekielna kuchnia - kuchnia, w której rządzi koci rudzik, cukier bywa słony, papryka okazuje się cynamonem a wędrówki w nieznane herbacianych łyżeczek ciągle wprawiają w zdumienie domowników. To tylko niewielka cześć, niewytłumaczalnych zjawisk biorących czynny udział trudach dnia codziennego.

1 ... 106 , 107 , 108