| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
*
Autorka
Lekarstwo na chandrę
W chwilach wytchnienia
Z czterech stron świata
Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

ciasta

środa, 15 października 2014

 

 

15 październik, to dzień, w którym, jak co roku łączę się ze wszystkimi, którym bliska jest idea przyjaznego propagowania walki z rakiem piersi.EUROPA DONNA i jej kampania to bardzo cenne źródło informacji o badaniach profilaktycznych i o tym jak duży wpływ na zdrowie piersi ma nasz styl życia. Dzięki akcji Różowy tydzień miałam wyjątkową możliwość poznania jak bliskie jest wam zagadnienie profilaktyki i chęć propagowania zdrowego stylu życia. I za to wszystkim jeszcze raz bardzo dziękuję. Dla mnie ta październikowa data jest szczególnie wyjątkowa, bo dodatkowo przypomina, że mam obok siebie kogoś, kto nie czmychnie na myśl o ewentualnej chorobie i związanych z tym trudnościach.

I tradycyjnie, jak co roku, przepis w jednym z odcieni różu. Ciasto nie jest trudne. Jego wykonanie to max. 1,5 godziny. Sami możecie zadecydować, jaki będzie miało smak i jakimi ozdobicie je owocami. Pieczenie to niesamowita frajda, dzięki któremu każdy może optymistycznie spojrzeć na kolejny dzień.

                                                                                    

Składniki:

Plastyczna masa czekoladowa

·         100g ciemnej czekolady

·         50 ml płynnego miodu

·         100ml cukru pudru

Stapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dodajemy płynny miód i przesiany cukier puder. Dokładnie mieszamy wyrabiając plastyczną masę. Przechowujemy w temperaturze pokojowej

Masa może stwardnieć, ale pod wpływem ciepła dłoni, ponownie stanie się plastyczna. Wałkujemy ją pomiędzy foliami podsypując cukrem pudrem.

Ciasto

·         6 dużych jajek

·         250 ml drobnego cukru

·         100ml mąki pszennej

·         100ml mąki ziemniaczanej

·         50 ml kakao

·         1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

·         Cukier puder do podsypywania

Ubijamy jaja z cukrem na puszysty krem. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie łączymy.

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Blachę uniwersalną wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Lekko uderzamy blachą o stół by pozbyć się z ciasta pęcherzy powietrza. Pieczemy około 15 minut.

Po upieczeniu przekładamy na drugi arkusz papieru ( do góry nogami, tak jak przy roladzie, posypując ciasto cukrem pudrem) Delikatnie zdejmujemy papier, na którym piekło się nasze ciasto i przykrywamy kolejnym czystym arkuszem pamiętając o podsypaniu cukrem pudrem. Owijamy luźno ciasto wokół wałka i przykrywamy ściereczką, aby nie utracić wilgoci

 

     

 

Masa

·         300 ml puree z czarnej porzeczki ( lub inny przecier owocowy– można również użyć owoców mrożonych)

·         350 ml serka śmietankowego do serników

·         100 ml śmietany do ubijania

·         Ewentualnie cukier do smaku

Ser dokładnie wymieszać z przecierem owocowym i ubitą śmietaną.

Dodatkowo:

  • Świeże owoce: truskawki, jagody, maliny
  • jadalne kwiaty
  • listki melisy
  • cukier puder

 

Przygotowanie

Ciasto podzielić na 4 równe pasy. Rozsmarować nadzienie i zwijać jak roladę, przeznaczając 3 części na spodnią warstwę i 1 na górną. Warto każdą rolkę owinąć ściśle folią spożywczą i wstawić na min. 30 minut do lodówki, aby masa serowa stężała a ciasto utrzymało zgrabną formę.

Rozwałkować plastyczną czekoladę pomiędzy foliami na cieniutkie pasy wyższe od rolek ciasta o około 1-1,5 cm. Położyć ciasto na paterze ustawiając mniejsza rolkę na większej i obłożyć pasami czekolady. Ponownie zabezpieczyć pasami foli i schłodzić.Pozostałą masę serową rozsmarować po wierzchu ciasta i obłożyć owocami, jadalnymi kwiatami i listkami melisy. Oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.

Przepis powstał na podstawie  publikacji w Kevyt Kokki - kevät 2009

poniedziałek, 18 listopada 2013

 

 Oto drożdżowiec, jakiego nie można spotkać w sklepie. Mocno maślany o pomarańczowym aromacie z dodatkiem zmielonych orzechów. No, po prostu pycha! Ale co ja tam będę go zachwalać …Spróbujcie sami.. Zapewniam, to ciasto wspaniale poprawia jesienny nastrój

Niestety nie udało mi się dołączyć na czas do orzechowej zabawy zaproponowanej przez Atinę i mój przepis ukazuje się z lekkim opóźnieniem czasowym  ale że akcja cudna to warto o niej przypominać :)


Forma –obręcz 30cm

Składniki ciasta:

·         450g pszennej mąki

·         100g zmielonych orzechów

·         70g białego cukru

·         25g świeżych drożdży

·         ½ łyżeczki soli

·         2 jajka (L)

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

·         160 ml ciepłego mleka

·         120g miękkiego masła

Masa nadzienia:

·         100g miękkiego masła

·         120g jasnego cukru trzcinowego

·         4 łyżki startej skórki z pomarańczy ( około 4 owoców)

·         2 łyżki soku z pomarańczy

Syrop:

·         100 ml soku z pomarańczy

·         50g cukru

·         1 łyżka likieru pomarańczowego

·         1 łyżka syropu kukurydzianego ( opcjonalnie)

Dodatkowo:

·         1 jajko+ 1 łyżka mleka, do smarowania

·         Orzechy, migdały w płatkach, skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie

Dokładnie wymieszać mąkę, mielone orzechy, cukier i sól.  Do misy miksera wlać mleko, wbić jajka, dodać aromat oraz pokruszone drożdże. Przemieszać i dosypując suche składniki oraz posiekane miękkie masło ( można również je trochę rozpuścić) wyrobić gładkie ciasto. Gdyby trudno się wyrabiało dodajemy 1-2 łyżki mleka. Gładkie, lśniące i lekko lepiące ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Cały etap wyrabiania i rośnięcia, to jakieś 1, 5 godziny.

Przygotowujemy nadzienie. W tym celu ścieramy z dobrze wyszorowanych i osuszonych pomarańcz skórkę i mieszamy ją z miękkim masłem, cukrem , sokiem i likierem.

Po wyrośnięciu ciasta przełożyć go na omączony blat i podzielić na trzy części, formując z każdej kulę. Na pergaminie narysować okrąg o średnicy 30 cm i rozwałkować każdą z części ciasta do pożądanej wielkości.

Na pierwszym blacie rozsmarować połowę nadzienia, przykryć drugim krążkiem, rozsmarować pozostałe nadzienie i nałożyć kolejny płat ciasta. Ostrym nożem lub nożykiem do pizzy podzielić ciasto na 8 części. Trójkątną cząstkę naciąć po środku przez wszystkie warstwy i przełożyć szpic ciasta przez otwór.   Przełożyć do formy lub obręczy do tortów ustawionej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łapiąc za szersze boki trójkąta i łącząc je ze sobą po środku. Postąpić tak ze wszystkimi cząstkami ciasta. Gdyby zlepienia zewnętrznych części próbowały się rozklejać, to można użyć wykałaczek.



Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około godzinę.

Przygotowujemy lekki syrop gotując sok z pomarańczy z cukrem i likierem.

Wyrośnięte ciasto smarujemy jajkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 `C na 25 minut.

Gorące kilkukrotnie smarujemy syropem i posypujemy orzechami, płatkami migdałów i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Uwagi: Nie polecam do nadzienia rozpuszczać masła, ponieważ będzie zbyt płynne i nie da się dobrze rozsmarować na cieście. A nawet wręcz będzie uciekać z ciasta. U mnie wystarczyła wysoka temperatura w kuchni ( pieczenie chleba) żeby nadzienie błyskawicznie zmieniało po posmarowaniu swoją konsystencję utrudniając ładne formowanie trójkątów i wręcz gigantyczne wyrastanie ciasta. Niby nikomu to nie przeszkadzało, ale ....No właśnie , czasami to ,,ale" decyduje o naszym zadowoleniu z wypieku :)

Przepis wypatrzony u Fairy

00:37, szarlotek , ciasta
Link Komentarze (14) »
niedziela, 19 maja 2013

Sernik na zimno bez nabiału

Korzystając z zaproszenia do zabawy propagującej domowe pieczenie ciast o różnym stopniu trudności, postanowiłam upiec „Sernik bez nabiału-85/100” autorstwa Małgosi, która jako jedna z ambasadorek tegorocznej edycji zaprezentowała prawdziwą perełkę wśród serników na zimno. Delikatny, migdałowo kokosowy z dużą ilością maleńkich ziarenek wanilii, zachwyca swoim smakiem. To naprawdę znakomity przepis na letni serniczek.

world baking day 2013

Przepis cytuję za autorką

Składniki:

(na tortownicę o średnicy 18 cm)

Kruchy spód:

 90 g margaryny

 50 g drobnego cukru

 1 łyżka oliwy

 150 g mąki

Masa „sernikowa”:

 0, 5 szklanki kaszy jaglanej

 2 szklanki mleka migdałowego (owsianego lub ryżowego)

 Pół laski wanilii

 0, 5 szklanki śmietany migdałowej 

 1 łyżka margaryny

 0,5 szklanki cukru, miodu, syropu z agawy lub innego słodziła

 1 szklanka kremu kokosowego

 Odrobina skórki startej z cytryny

 1 łyżka żelatyny

Wierzch:

 1 szklanka truskawek (mrożonych)

 Galaretka truskawkowa

sernik na zimno bez nabiału

 

Wykonanie

 1.Składniki ciasta szybko zagnieść i wykleić nim spód tortownicy 18 cm. Piec do zezłocenia, czyli ok. 12 -15 minut w 200°C. Po upieczeniu wystudzić.

 2. Kaszę jaglaną ugotować w mleku migdałowym z dodatkiem przekrojonej i wyskrobanej laski wanilii. Przetrzeć przez sitko lub zmielić na gładko. Zmiksować z resztą składników (poza żelatyną).

 3. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości mleka, kiedy spęcznieje, delikatnie rozpuścić na małym ogniu (pilnować, żeby nie zagotować, chyba że zdecydujecie się na agar, który trzeba pogotować). Dodać do masy sernikowej i zmiksować. Wyłożyć masę na upieczony spód i wstawić do lodówki.

 4.Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Truskawki rozmrozić (nie trzeba całkowicie), zmiksować i połączyć z galaretką. Wylać na zastygniętą masę sernikową. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc, do lodówki.

Uwagi:  Kaszę jaglaną gotowałam na mleku kokosowym. Żelatyny dałam 4.5 łyżeczki na 1 litr otrzymanej masy sernikowej .Mrożone truskawki zastąpiłam świeżymi, a galaretkę rozpuściłam w 250 ml wody. Sernik został dodatkowo ozdobiony truskawkami i jadalnymi fiołkami w białym kolorze

Tagi: sernik
14:19, szarlotek , ciasta
Link Komentarze (18) »
czwartek, 16 maja 2013

babka amsterdamska

Zupełnie nie wiem jak to się stało, że nigdy nie pokusiłam się o zaprezentowanie Arabeski, bo tak się u nas potocznie mówi na babkę z przepisu Evenki. Ozdobiona nadzieniowym ornamentem zawsze zachwyca jedzących. Wielokrotnie pieczona i to nie tylko na święta, ale tak po prostu, kiedy nachodzi nas ochota na drożdżowe z niespodzianką. Samo ciasto bardzo przypomina czeskie wypieki, do których mam mały sentyment. Smaczne, odpowiednio wilgotne i skrywające w sobie różnorodne smaki. Myślę, ze o takich perełkach warto pamiętać i przypominać.

babka amsterdamska

Składniki:

Ciasto

- 500 g mąki

- 30 g drożdży świeżych lub 3 łyżeczki suszonych

- 1 szkl. mleka

- 100 g masła

- 100 g cukru

- 2 żółtka

- zapach cytrynowy lub rumowy

- szczypta soli

Nadzienie serowe

- 125 g zmielonego białego sera

- 1,5 łyżki cukru (lub więcej - do smaku)

- 1 żółtko

- 2 łyżki rodzynków

- 2 łyżki soku cytrynowego( daję skórkę cytrynową lub pomarańczową, aby masa serowa nie była zbyt płynna)

Nadzienie makowe

- 100 g mielonego maku

- 1,5 łyżki cukru (lub więcej - do smaku)

- 2 łyżki tartej bułki - szczypta cynamonu

- 1 łyżka rumu

- 1/2 szkl. gorącego mleka

Nadzienie śliwkowe

- 150 g musu śliwkowego (konfiturę śliwkową z rumem

- 1,5 łyżki cukru - szczypta cynamonu

Nadzienie orzechowe

- 100 g zmielonych orzechów laskowych

- 2 łyżki tartej bułki - szczypta cynamonu

- 1 łyżka cukru (lub więcej - do smaku)

- 1 łyżka rumu - 1/2 szkl. Gorącego mleka

Ciasto drożdżowe

Wszystkie składniki ogrzewamy do temperatury pokojowej. Drożdże mieszamy z 1/2 szkl. mleka i łyżeczką cukru. Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy wgłębienie, wlewamy rozpuszczone drożdże, posypujemy odrobiną mąki i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy żółtka utarte z resztą cukru oraz pozostałe mleko i sól. Na koniec wlewamy roztopione i ostudzone masło. Wyrabiamy tak długo, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do podwojenia objętości.

Nadzienia

Składniki na 4 rodzaje nadzienia mieszamy w osobnych miseczkach, przykrywamy i odstawiamy, na czas wyrastania ciasta, aby mogły przejść dodanymi aromatami.

babka Amsterdamska

Wyrośnięte ciasto lekko uderzamy dłonią w celu odgazowania i dzielimy na 24 części. Kolejno każdą część rozwałkowujemy na cienkie placki. Na każde 6 kawałków nakładamy do połowy jeden rodzaj nadzienia i przykrywamy nieposmarowaną połówką. Tak przygotowane kawałki ciasta układamy na wzór dachówek w formie do babek ( 3 litrowa), obficie posmarowanej masłem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy około 50 minut w temp. 200゚C a zaraz po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem na bazie likieru pomarańczowego i cukru pudru.

Tagi: babka
13:13, szarlotek , ciasta
Link Komentarze (8) »
wtorek, 26 marca 2013

mazurek czekoladowy z migdaami, konfiturą owżą i marcepanem

Kruche czekoladowo migdałowe ciasto, konfitura śliwkowa na miodzie i marcepanowy płaszczyk, jako wykończenie całości, to moja propozycja tegorocznego mazurka. Nie jest on trudny do wykonania. Wystarczy odrobina chęci, szczypta czasu i trochę w zimowych smaków ze spiżarni, by smacznie pożegnać się z zimą. Równie dobrze zamiast śliwek, pasować będzie konfitura różana lub pomarańczowa a migdały można zastąpić orzechami.

Składniki:

( forma 23x14cm)

  • 125 mielonych migdałów
  • 100g cukru pudru
  • 150g mąki pszennej
  • 0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Szczyptę soli
  • 180 g margaryny
  • 35 g suszonych śliwek

Dodatkowo

mazurek czekoladowy z migdaami, konfiturą owżą i marcepanem

Śliwki pokroić w cienkie paseczki. Piekarnik nagrzać do 180 ゚C. Suche składniki dokładnie wymieszać ze sobą, dodać posiekany tłuszcz i wyrabiać do uzyskania grudkowatej, wilgotnej struktury ciasta. Połączyć z posiekanymi śliwkami i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i piec około 25-30 minut. Zbyt długie pieczenie może spowodować wysuszenie ciasta.

Upieczone studzimy w formie. Zimne smarujemy konfiturą i przykrywamy rozwałkowaną masą marcepanową z odciśniętym wzorem kratki. Wierzch ozdabiamy cukrowymi groszkami.

Uwagi:

Ciasto można wyrobić w misie robota z nałożonymi łopatkami do ciasta lub ostrzami. Aby marcepan nie zmienił barwy podczas oczekiwania  na ciemniejszą, można włożyć pomiędzy warstwę konfitury a marcepan, cieniutki arkusz wafla lub jadalnego papieru.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 23