| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
*
Autorka
Lekarstwo na chandrę
W chwilach wytchnienia
Z czterech stron świata
Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

mięsa & drób

wtorek, 06 kwietnia 2010

 Galantyna z kurczaka wzbogacona pistacjami

Miała być kura, ale nie dojechała i pozostał sam kurczak do wypełnienia delikatnym drobiowym nadzieniem wzbogaconym o solone pistacje. Aby mozaika nadzienia była bardziej atrakcyjna dla oczu dodajemy marchew i paprykę. Oczywiście nadzienie możemy dowolnie komponować według naszych ulubionych smaków i połączeń. Składniki powinny być dobrze schłodzone, aby białko nie straciło swoich właściwości wiążących. Niewielką trudnością może okazać się luzowanie tuszki, czyli pozbywanie się kości, bez uszkadzania skóry, której instrukcję możemy obejrzeć tu: klik, klik. Mój kurczak został rozcięty po linii kręgosłupa, pozbawiony wszystkich kości a po wypełnieniu farszem zszyty indyczą skórą. Galantynę można piec klasycznie w elektrycznym lub gazowym piecu, piec na parze lub gotować w wywarze warzywnym. Wybrałam pieczenie na parze, by cała potrawa była bardziej delikatna i dietetyczna. Dla nieliczących kalorii lub potrzebujących podania galantyny w bardziej uroczysty sposób polecam pokrycie jej przed pokrojeniem w plastry sosem kryjącym Chaudfroid, który oprócz przedłużenia świeżości, dopełnia smakowo podaną potrawę.

Z radością dopisuję kurczaka do akcji „Gotujemy na parze” i „Kuchnia Wielkanocna 2010”

Składniki:

  • Kurczak o wadze 1, 6 kg
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Nadzienie:

  • 150-160 g wątróbki kurzej
  • Olej do smażenia
  • 600 g mieszanego farszu drobiowego ( mięso z kurczaka i indyka)
  • 100 g gotowanej szynki
  • 80 g obranych i posiekanych solonych pistacji
  • 80 g marchewki pokrojonej w drobną kostkę
  • 80 g czerwonej papryki, pozbawionej skórki i pokrojonej w drobną kostkę
  • 15 ml koniaku
  • 15 ml madery
  • Przyprawy do smaku

Dodatkowo:

  • Folia spożywcza (żaroodporna, przezroczysta)
  • Bandaż lub siatka elastyczna

Sos Chaudfroid :

  • 400 ml esencjonalnego bulionu warzywnego bez tłuszczu
  • 400 ml śmietany zredukowanej do 300 ml
  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • 10 ml madery ( niekoniecznie)
  • 12 g żelatyny spożywczej

Proponowana ilość orzechów i warzyw jest dowolna i zależy wyłącznie od naszych upodobań smakowych.

Kurczaka luzujemy(np.klik, klik), opłukujemy, suszymy i nacieramy solą, pieprzem, ewentualnie gałką muszkatołową w środku i na zewnątrz. Schładzamy w lodówce.

Wątróbkę smażymy na różowo i odstawiamy do wystudzenia.

Do zmielonego farszu drobiowego dodajemy pistacje, marchew, paprykę, koniak, maderę, ewentualnie przyprawy i dokładnie mieszamy.

Na kawałku folii rozsmarowujemy farsz na prostokąt 18x20 x0, 5 cm. Mocno schładzamy w zamrażalniku. Następnie nakładamy plastry szynki i smarujemy cienko farszem. Ponownie schładzamy. Następnie nakładamy wątróbkę, pokrojoną w słupki i mocno zwijamy w rulon, który mrozimy 30 minut.

Resztą farszu wypełniamy puste miejsca w udkach. Schłodzony wałek nadzienia wyjmujemy z foli i układamy na środku rozłożonego kurczaka. Resztę farszu rozsmarować. Kurczaka zszyć i odpowiednio uformować, wiążąc go bawełnianą nicią. Zawinąć w folię i włożyć w siatkę elastyczną lub zabandażować.  Piec na parze około 2 godzin w temperaturze około 75-80 stopni C. Temperatura gotowego kurczaka powinna wynosić 70 stopni C. Wystudzić, schłodzić i zdjąć folię oraz sznurki.

Przygotować sos beszamelowy z masła, mąki i śmietany. Dodać galaretę przygotowaną z warzywnego rosołu i namoczonej żelatyny w 10 ml madery. Gładki sos schłodzić w misce wody z lodem. Kiedy zacznie się ścinać polewamy nim ułożonego na kratce kuchennej osuszonego kurczaka. Gdy galareta lekko się zetnie, można udekorować warzywami, jajkiem, zieleniną. Podawać pokrojony w plastry.

Smacznego !

wydrukuj przepisDrukuj przepis

Kuchnia Wielkanocna 2010

niedziela, 26 lipca 2009

 

Kaczka z pomarańczami

Kaczka może być przygotowana na wiele sposobów a jednym z bardziej sympatycznych jest połączenie z pomarańczami i jabłkami. Ważnym czynnikiem jest tu podlewanie mięsa wytrawnym winem i sokiem ze świeżo wyciśniętej pomarańczy.

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 3 pomarańcze( z jednej trzeba wycisnąć sok)
  • 2 jabłka
  • Listki laurowe
  • Natka pietruszki
  • 1 szklanka wytrawnego wina
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • Sól, pieprz, tymianek

Wykonanie:

Oczyszczoną kaczkę przysmażyć na rumiano na patelni(na dwóch łyżkach oliwy) Posolić, posypać tymiankiem i pieprzem. Pomarańcze i jabłka pokroić w plastry. Jeżeli chcemy to wkładamy do środka kawałki jabłka i pomarańczy. Kaczkę obkładamy krążkami jabłka, pomarańczy listkami laurowymi i natką pietruszki. Wstawiamy do pieca na 10 minut w temperaturę 220 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy do miękkości. ( Przyjęte jest, że 0.5 Kg pieczemy 25 minut) Na początku podlewamy nasze mięso wytrawnym winem, potem już tylko sokiem.

 

Kaczka z pomarańczami

Po upieczeniu przygotowujemy na zimno sos z małej ilości wina, tłuszczu pozostałego z pieczenia i mąki ziemniaczanej. Całość doprowadzić do wrzenia i dodać trochę soku pomarańczowego. Doprawić solą, cukrem

Kaczkę podawać z plastrami pomarańczy, ziemniaków lub ryżem i sałatą przyprawioną sokiem pomarańczowym z oliwą.

Na deser polecam krem palony.

Smacznego :)

niedziela, 21 czerwca 2009

 

grillowane piersi kurczaka z ananasem

Czytając o Nocy Kupały, najbardziej spodobała mi się pieśń Litewska, opowiadająca jak to Księżyc ożenił się ze Słońcem w pierwszą wiosnę po stworzeniu świata. Kiedy Słońce po nieprzespanej nocy poślubnej wstało i wzniosło się ponad horyzont, Księżyc je opuścił i zdradził z jutrzenką. Od tej pory zaciekle z sobą walczą i rywalizują – a najbardziej, kiedy noc jest najkrótsza, a dzień najdłuższy.* Ładne, prawda? W związku z tym, przedstawiam danie proste i smaczne, aby jak najwięcej czasu można było spędzić na zabawie, puszczaniu wianków i kto wie, może na szukaniu kwiatu paproci….

Grillowane mięsko kurczaka ze słodkim ananasem w mleczku kokosowym. Przepis z publikacji Steven Raichlen – Grill.Propozycja zabawy sobótkowej.

*Info - wikipedia

Składniki od 4 do 8 porcji :

  • Piersi kurczaka 1- 1, 5 kg
  • Marynata do kurczaka
  • Dojrzały ananas
  • Marynata do ananasa

Piersi z kurczaka pokroić na paseczki i ponadziewać na potyczki. Ułożyć w szklanym pojemniku. Przygotować marynatę.

Marynata do kurczaka:

  • ½ kostki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka zmielonego Świerzego imbiru
  • 1 szklanka ostrego sosu
  • 4 białe części porów poszatkowane
  • Sok z limony
  • Sól i pieprz

Stopić 3 łyżki masła, dodać czosnek, białe części porów i imbir. Wszystko smażyć ok. 3 minuty, nie dopuszczając do zbrązowienia. Dodać resztę masła, ostry sos, sok z limony, pieprz i sól do smaku. Zagotować a następnie zdjąć z ognia i przestudzić do temperatury pokojowej. Połać mięsko z obydwu stron i odstawić na godzinę do lodówki.

Kiedy grill będzie gotowy, zdejmujemy nadmiar marynaty, którą gotujemy w rondelku 3 minuty. Pieczemy mięsko z kurczaka, aż stanie się kruche i nabierze złotobrązowego koloru. Przełożyć na półmisek i podawać z sosem i np. ananasami

 

grillowane piersi kurczaka z ananasem

 

Marynata do ananasa:

  • 400 g mleczka kokosowego(z puszki)
  • 1 ½ cukru kryształu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Listki mięty do ozdoby

Obieramy i kroimy ananasa w krążki wycinając zdrewniały środek. Puszkę mleka wstrząsnąć przed otwarciem i przelać do płytkiej salaterki. Do drugiego naczynia wsypać cukier wymieszany z cynamonem. Kiedy grill będzie rozgrzany, zanurzać plastry owocu w mleczku a następnie w cukrze, strzepując nadmiar składników. Opiekać od 4-6 minut, obracając, co 2-3 minuty. Przełożyć na talerze do mięsa przybrane listkami mięty. Ananasa można podawać również, jako deser z lodami.

Smacznego i dobrej zabawy:)

 

sobota, 06 czerwca 2009

burrito z pomidorami

Dzisiaj przywitała nas przepiękna pogoda, więc szkoda nam czasu na długie przygotowywanie posiłku. Szybko podjęta decyzja i po domu rozchodził się cudowny aromat czosnku, pomidorów i sera.

Burrito z pomidorami, to ulubiona letnia potrawa, kiedy mamy pod dostatkiem pachnących słońcem działkowych pomidorków. Proste w przygotowaniu z możliwością zastosowania własnych ulubionych dodatków i chociaż można by dyskutować czy ma coś wspólnego z klasycznym burritos czy nie, to nie zmienia to faktu, że lubimy właśnie tak przygotowane.

Składniki na 4 porcje

  • 250 g filetów z kurczaka
  • 400 g pomidorów
  • 1 papryka
  • 150 g żółtego sera typu cheddar lub gouda
  • 2-3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 2 małe cebule
  • Natka pietruszki lub kolendra
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Pieprz Cayenne
  • Sól, kminek
  • Gęsta kwaśna śmietana
  • 6-8 placków tortilli (produkt kupiony w sklepie)

Wykonanie:

Czosnek dodać do oliwy z oliwek. Doprawić pieprzem Cayenne, solą i kminkiem. Mięso z piersi kurczaka pokroić w wąskie paseczki. Wymieszać z przygotowaną oliwą i odstawić na bok na 10 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.  Mięso przesmażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni. Pomidory, paprykę umyć i pokroić w kosteczkę. (Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne) Cebulę obieramy i kroimy, na półtalarki. Myjemy natkę i siekamy listki. Łączymy ze sobą pomidory, paprykę, cebulę, zieleninę i dodajemy do mięska. Doprawiamy do smaku. Rozkładamy farsz na plackach, polewamy śmietaną i zawijamy. Układamy w naczyniu do zapiekania i posypujemy startym na wiórki serem. Zapiekamy około 20 minut, pilnując, aby pod koniec pieczenia nie przypalić sera. Podawać na gorąco z sałatą i ostrym sosem.

Smacznego:)