| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
*
Autorka
Lekarstwo na chandrę
W chwilach wytchnienia
Z czterech stron świata
Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

ryby & owoce morza

sobota, 11 lipca 2009

 

Tuńczyk z cytryną

Zachwycająco lekka i niezwykle orzeźwiająca przekąska na upalny letni dzień. Jest w niej coś niezwykle pociągającego. Być może, to wspaniałe uczucie związane jest z tęsknotą za słońcem Hiszpanii a być może, połączenie smaków i barwy tej potrawy tak doskonale wpływa na humor.

Składniki:

  • Tuńczyk w oleju
  • Cytryna
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

 

Tuńczyk z cytryną

Tuńczyka odsączyć z nadmiaru oleju i przełożyć do miseczki. Wyjąc miąższ z cytryny, usuwając białą błonkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Tuńczyka rozdrobnić na mniejsze kawałki, dodać do niego cytrynę i natkę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut w celu przeniknięcia się smaków i aromatów.

Smacznego :)

środa, 03 czerwca 2009

 

zapiekanka szparagowo-truskawkowa

No może nie zupełnie z niczego, ale pogoda najwyraźniej nie zachęcała do twórczego myślenia. Skończyło się na buszowaniu w lodówce i improwizacji. Tym razem wymienię tylko składniki, których użyłam do zapiekanki, gdyż smakowała całkiem, całkiem - albo byłam głodna……

Składniki:

  • Gotowane białe szparagi
  • Sparzone w rosołku krewetki koktajlowe
  • Ser feta w kostkach w pikantnej zalewie oliwnej
  • Oliwki pokrojone na połówki
  • Truskawki pokrojone na połówki
  • Żółty ser w plasterkach
  • Listki Bazyli - posiekane
  • Parmezan - odrobinę do posypania

Naczynie do zapiekania wysmarować czosnkiem, układać dowolnie szparagi, krewetki, ser feta, oliwki i truskawki. Na wierzchu położyć po przekątnej plastry sera i posypać bazylią. Polać po wierzchu odrobiną śmietany wymieszanej z pikantną oliwą (ze słoiczka od sera) Zapiekać w kuchence mikrofalowej 2 minuty 900 W. Posypać po wierzchu parmezanem.

Smacznego:)

zapiekanka szparagowo-truskawkowa

Ps. Bardzo syte. Truskawki nadają kwasowości, szparagi łagodzą ostrość użytej oliwy i słoność sera feta. Krewetki są mało wyczuwalne i można by było zastąpić je dowolnym mięskiem.

czwartek, 21 maja 2009

 

 

sadzone jajko z krabami

Dzisiaj pragnę przedstawić - danie niewielkie i szybkie w przygotowaniu. W sam raz, kiedy mamy mnóstwo spraw do załatwienia i jesteśmy gościem we własnej kuchni. Za sprawą krabów i groszku -  Moja i Kota ulubiona.

Składniki dla 1 osoby:

  • 1 jajo
  • 60 g krabów
  • 50 g zielonego groszku(mrożonego)
  • 2 łyżeczki masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • Gałązka natki pietruszki
  • Kuchenka mikrofalowa

Płaską foremkę lub talerz wysmarować jedną łyżeczką masła. Wbić jajko na środek, poczekać aż rozleje się białko na boki, żółtko nakłuć widelcem. Kraby i groszek rozłożyć wokół jajka. Pozostałe masło rozłożyć na krabach i groszku. Wstawić do mikrofali ustawionej na moc 360 W i ogrzewać bez przykrycia 7 - 10 minut.(W zależności od wielkości użytego jajka) Doprawić i ozdobić natką.

Bardzo polecam:)

sadzone jajko z krabami

Smacznego:)