| < Maj 2009 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
*
Autorka
Lekarstwo na chandrę
W chwilach wytchnienia
Z czterech stron świata
Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
niedziela, 31 maja 2009

kulki ciasta drożdżowego z truskawką

Truskawkowe kuleczki to propozycja na podwieczorek. Proste wręcz banalne ciasto, do obłamywania kawałek po kawałku.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ciepłego mleka
  • Ok. 80 ml wody lub pół na pół zmieszanej z mlekiem
  • 1 łyżeczka cukru
  • Odrobina soli
  • 20 g świeżych drożdży lub pół opakowania suszonych
  • Mąka do podsypywania

drożdżowe kulki z truskawką

przed pieczeniem

drożdżowe kulki z truskawką

po upieczeniu

 

Dodatkowo:

  • 30 g masła
  • Świeże owoce lub z kompotu( w moim przypadku pokrojone na cząstki truskawki)
  • Opcjonalnie miałki cukier
  • Cukier puder do posypania gotowego ciasta

Mąkę przesiać. Niedużą ilość mąki przesypać do miseczki, zrobić gniazdko i pokruszyć do niego drożdże. Mleko lekko podgrzać do temperatury ok. 36-37 stopni. Powolutku wlewać je do gniazdka i dokładnie wymieszać. Przysypać całość cienką warstwą przesianej mąki. Powstały rozczyn przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 20 minut. Po tym czasie rozczyn powinien znacznie urosnąć a na powierzchni utworzą się pęknięcia.

Tłuszcz rozpuścić, wymieszać z jajkiem. Przy brzegu miski z rozczynem, posypać mąkę solą i cukrem a następnie dodać tłuszcz z rozbełtanym jajkiem. Mieszać drewnianą łyżką stopniowo dodając mąkę. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać do gładkości podsypując mąką. Uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości( ok. 1 godziny)

Gdy ciasto wyrośnie, uformować z niego wałeczek i pokroić na 30 -  45 małych, równych kawałków( w zależności od wielkości owoców) Każdy kawałek rozgniatać dłonią wkładać na środek owoc i jak ktoś lubi odrobinę cukru. Zlepiać krążki i toczyć w dłoniach kuleczki. Wysmarować formę (u mnie 23 cm.) roztopionym masłem. Kulki z ciasta obtoczyć w wylanym maśle i układać ściśle w tortownicy lub żaroodpornym naczyniu.

Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia, przykrywając ciasto ściereczką. Rozgrzać piekarnik na 220 stopni i wstawić ciasto na 25 minut. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

 

drożdżowe kulki z truskawką

Uwaga:

Jeżeli używamy suszonych drożdży, to zamiast wstępnego zarabiania ciasta możemy drożdże wymieszać razem z pozostałymi składnikami. Ilość i wielkość kawałków uzależniona jest od wielkości użytych owoców. Do nadziewania kuleczek nadają się wszystkie owoce niewymagające długiego pieczenia np. wiśnie, czereśnie, jagody itp.

 

13:47, szarlotek , ciasta
Link Komentarze (21) »
piątek, 29 maja 2009

lodowe mini arbuzy

Kiedy jestem na łące i wpatruję się w błękitne niebo, to widzę waniliowe chmury i mam nieodpartą ochotę na truskawki.  A w koło unosi się zapach traw i kwiatów, słoneczko ogrzewa ramiona i myślę sobie, że do szczęścia przydałby się, schłodzony sok pomarańczowy…..No cóż, lato obezwładnia każdego....

Lodowe mini arbuzy są moją propozycją, przypominającą błogie lenistwo, smaki i kolory upalnego lata. Przepis wyszperany z

lodowe mini arbuzy

Składniki na 12 mini porcji:

  • 2 filiżanki soku pomarańczowego
  • 1 filiżanka truskawek
  • ½ filiżanki niskotłuszczowego jogurtu waniliowego
  • Dodatkowo: 3 owoce limonki, kawałki półsłodkiej czekolady

Wykonanie:

Zmiksować truskawki, połączyć je z sokiem pomarańczowym i jogurtem.Limonki umyć, przekroić na połówki i wydrążyć nie uszkadzając skórki. Wypełnić 6 połówek masa lodową i wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Po upływie wskazanego czasu wyjąc i obsypać kawałkami czekolady, imitując pestki arbuza. Ponownie wstawić do zamrażalnika na 8 godzin. Wyjąc i przekroić połówki na ćwiartki, tworząc 12 porcji.

Smacznego

lodowe mini arbuzy

Uwaga:

Jeżeli nie chcemy przygotowywać lodów w formie arbuzów, to można wlać masę do foremek mufinkowych, wstawić do zamrażarki na 30 minut, wyjąc i włożyć patyczki a następnie poddać dalszemu chłodzeniu. Można też użyć zamiast jogurtu serka waniliowego.

czwartek, 28 maja 2009

 

 

 

pieczarki z ciasta piaskowego

To najdziwniejszy wypiek z jakim się spotkałam, do złudzenia przypomina prawdziwe pieczarki. Wyglądają zjawiskowo. Rozsypujące się w ustach , lekko zapychające ciasteczka piaskowe. Proponuję do popijania zimne mleko. Najlepsze gdy są jeszcze ciepłe, potem ich piaskowy smak staje się bardzo intensywny i nie każdemu smakują. Polecam użyć połowy niżej podanych składników i jednego małego jajka.Przepis ze strony Cincin .

I chociaż wiele z Was, piekło juz te ciasteczka, to poprostu musiałam je jeszcze raz przedstawić.

Składniki na ok. 45 grzybków :

  • 1 duże jajko
  • 2 niepełne szklanki maki ziemniaczanej(dałam 1,5 ziemniaczanej+0,5 pszennej)
  • 2 czubate łyżki maki pszennej
  • 150 g margaryny
  • ¾ łyżeczki sody
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • Kakao
  • Pusta butelka po wodzie mineralnej

 

Margarynę utrzeć cukrem pudrem. Dodać jajko i dalej ucierając dodawać mąkę wymieszaną z sodą. Wszystko razem wyrobić na masę, z której formować małe kulki wielkości orzechów włoskich i układać je na blasze wyłożonej pergaminem. Do małej miseczki wsypać odrobinę kakao, końcówkę od butelki maczać i delikatnie odciskać w kulkach ciasta lekko kręcąc w prawo - lewo. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i piec około 15 minut. Jeszcze ciepłe przełożyć na talerz i podawać - proponuję z mlekiem.

Smacznego:)

 

Uwaga:

Piekąc ciastka z całej porcji, po ostudzeniu proponuję zamrozic w plastikowym pudełku z przykrywką. Będą jak znalazł na nieprzewidziane okazje:))

08:47, szarlotek , ciastka
Link Komentarze (6) »
środa, 27 maja 2009

 

mus z zielonego groszku

Lubię perełki groszku, słodkie i zielone, niezależnie czy są one wprost ze strączków czy mrożone.

Lubię zapach i smak chłodnej mięty, kojarzący się bezwstydnie z goracym latem.

Lubię boską mozzarelkę, lekko skrzypiącą i wspaniale komponującą się z pomidorami.

Lubię mus z zielonego groszku. Może i Wam przypadnie do gustu........

 

Składniki na 4 porcje mufinkowe:

  • 200 g groszku mrożonego
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • Dowolna ilość listków mięty(dla smaku)
  • 1.5 łyżki żelatyny
  • Sól, pieprz do smaku
  • Do dekoracji: dymka, rzodkiewka, sos śmietanowo-majonezowy z pastą wasabi

 

mus z zielonego groszku

Wykonanie:

W rondelku zagotować bulion warzywny, wrzucić groszek, ugotować do miękkości, dodać listki mięty przestudzić i zmiksować. Rozpuścić żelatynę w odrobinie wody i dodać do musu groszkowego. Ubić śmietanę na sztywno, połączyć z letnim płynem. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą. Przełożyć do foremek  i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawać z gotowaną szynką, mozzarelą , przybrane sosem majonezowym, dymką, rzodkiewką.

Smacznego:)

Uwaga:

Do musu można dołożyć pokrojoną w kostkę szynkę i podawać, jako osobne danie.

wtorek, 26 maja 2009

 

botwinowy chłodnik

Prawie na wszystkich blogach zagościł botwinowy chłodnik. Różne, różniste były to przepisy i nie odkryję nic nowego, ale zapoznacie się z moją wersją. Przedstawiam - Męski chłodnik botwinowy, taki treściwszy, aromatyzowany czosnkiem z chrupiącymi jarzynkami. Być może, będzie smakował nie tylko mojemu mężczyźnie....

Składniki:

  • Pęczek botwinki
  • 1 mały młody buraczek
  • 2 łyżki koncentratu buraczanego
  • 1 kostka rosołowa warzywna lub mięsna
  • 400 g śmietany
  • 400 g kefiru
  • 2 szklanki wody
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 4 małe ogórki(nie szklarniowe)
  • Sok z cytryny lub odrobina kwasku cytrynowego
  • Sól, pieprz, cukier do smaku
  • Jajka ugotowane na twardo

 

Wszystkie jarzyny dokładnie umyć, buraczki obrać, pozostawiając młode zdrowe liście. Ugotować młodego buraka al dente, odstawić do ostygnięcia a następnie pokroić w drobną kosteczkę. Pokroić botwinę, rozdzielając liście od łodyżek i malutkich buraczków(buraczki kroić w kosteczkę) Przełożyć do rondelka łodyżki botwiny z buraczkami, podlać małą ilością wody i dusić 10 minut. Przed końcem dodać liście(nie będą rozgotowane) Kostkę rosołową rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody, dodać koncentrat, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Ostudzić. Kefir wymieszać ze śmietaną, dodając roztarty ząbek czosnku z odrobiną soli. Pokroić w kosteczkę rzodkiewkę i obrane ogórki, szczypiorek z koperkiem drobno posiekać. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, doprawić według uznania i wstawić do lodówki. Podawać mocno schłodzony z pokrojonymi na ćwiartki jajkami. Przybrać koperkiem.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5