| < Czerwiec 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zakładki:
*
Autorka
Lekarstwo na chandrę
W chwilach wytchnienia
Z czterech stron świata
Take Your First Step For Your Breast Health World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Różowe wspomnienie Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Staedter
zBLOGowani.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
wtorek, 09 czerwca 2015

 

O różach napisano wiele wspaniałości i nie jest to dziwne, ponieważ badania paleobiologów dowodzą, że róże pojawiły się na ziemi około 40 milionów lat temu. Pomyślałam, że może warto przy okazji wspomnieć i o naszym polskim największym naturalnym zbiorowisku różnych gatunków dzikich róż a znajdującym się w okolicach Sandomierza, gdzie na łupkowatych skałach Gór Pieprzowych, rośnie aż 12 gatunków dzikich róż. Mnie do zaprezentowania iście królewskiej konfitury, która jak żadna inna wspaniale uzupełnia smak pączków wyjątkowo zauroczyła i zainspirowała róża rdzawa(Rosa rubiginosa). Wspomnę tylko, że ta niepozorna róża, to bardzo charakterystyczny gatunek ze względu na wydzielanie olejków eterycznych o intensywnym zapachu jabłek. Po roztarciu płatka w palcach, wiedziałam, że muszę mieć ten czar w słoiku, i tak powstało idealne połączenie popularnej w całej Polsce dzikiej róży(Rosa canina) i zielonego kwaskowego jabłka. Naprawdę coś wspaniałego. Lżejsze i bardziej subtelne w smaku, nie przytłacza a wręcz przeciwnie , podbija smak drożdżowego pączka co czyni go nieprzesłodzonym, wręcz idealnym.

Składniki:

  •          2 szklanki pokrojonych w paseczki płatków róży
  •          800 g cukru
  •          Sok z 1 cytryny
  •          2 obrane i starte na tarce zielone jabłka
  •          3 szklanki wody

    

Oczyszczone płatki róży pozbawiamy gorzkiej białej nasady i kroimy na paseczki.
 Przekładamy do garnka( byle nie aluminiowy), dodajemy wiórki startego jabłka, cukier i sok z cytryny. 
Podlewamy wodą i całość doprowadzamy do wrzenia.
Gdy cukier się rozpuści, zmniejszamy ogrzewanie i gotujemy na  małym ogniu około 40-45 minut.
Gorące przekładamy do małych wyparzonych, osuszonych słoików, zamykamy i ustawiamy na denku, przykrywając kocykiem i pozostawiając do ostudzenia.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.